Sandwich sau salată? De ce nu salată-n sandwich?

Dacă te întrebi care sunt ingredientele sandwich-ului perfect, sperăm că printre răspunsuri se află și salata. Nu întrebăm din întâmplare, ci pentru că sandwich-ul, așa cum îl cunoaștem în ziua de azi, nu a existat vreodată fără salată. Desigur, primele forme ale unui preparat similar (vechi de sute sau mii de ani) conțineau exclusiv diverse cărnuri, nuci sau ierburi aromate, învelite în pâini și lipii. Dar salata este, fără doar și poate, ingredientul care dă viață oricărui sandwich.

Cine a inventat, de fapt, sandwich-urile?

Greu de spus. De-a lungul timpului, multe culturi au dat naștere unor așa-zise sandwich-uri care mai de care mai apetisante și mai inventive, prin care au găsit soluții la diverse nevoi.

Primele preparate care semănau într-o oarecare măsură sandwich-ului de astăzi ar fi existat undeva acum mai bine de 2 000 de ani, când acestea nu erau altceva decât lipii între care se puneau fructe, nuci și chiar condimente sau ierburi.

Mai târziu, Evul Mediu a venit cu o reinterpretare practică a sandwich-ului – bucăți mari de pâine crocantă erau folosite în loc de farfurii. Cărnuri și alte preparate erau servite peste bucățile de pâine, care se înmuiau și, la final, puteai mânca pâinea moale și aromată. Cu timpul, practicile de consum au evoluat și au dat naștere adevăratelor sandwich-uri cunoscute și astăzi. La noi a rămas și azi, de pildă, ciorba de fasole în coajă de pâine.

Ce au în comun o salată și un sandwich?

Aparent, nimic. Însă, dacă ne gândim mai bine, putem observa că și sandwich-urile, și salatele sunt compuse din mai multe așa-zise „straturi”, adică mai multe categorii de ingrediente care să întregească un fel principal complet, dar care-ți și pică bine în orice moment din zi.

Mai mult decât niște simple garnituri sau mic dejunuri, atât salatele, cât și sandwich-urile pot lua forma celor mai diverse, interesante și delicioase prânzuri și, bineînțeles, cine. Dacă să arunci câteva frunze de salată într-un bol sună ușor, așteaptă să vezi cât de ușor e să le întinzi între două, trei sau patru (da, mai sunt printre noi care fac asta) felii de pâine.

Totodată, asemănările dintre salate și sandwich-uri sunt atât de mari, încât unii spun că putem transforma o salată într-un sandwich. Pe scurt, în loc să pui toate ingredientele unei salate într-un bol, le așezi frumos pe pâine, în chiflă, în lipie – aceleași ingrediente, același dressing, aceeași savoare – fără compromisuri. Reciproca nu e mai puțin valabilă – dacă rupi feliile de pâine (sau, și mai bine, le faci crutoane), ingredientele unui sandwich sănătos pot rapid deveni o salată. Important e să pui câte frunze trebuie în bol. Astfel – forțând un pic, desigur, limitele interpretării – putem spune că un sandwich este o salată, iar o salată poate fi și un sandwich desfăcut.

Frunzele de salată dintr-un sandwich nu reprezintă doar o sursă în plus de vitamine, minerale și antioxidanți. Într-un sandwich, la fel ca-n viață, salata este baza. Pentru că indiferent ce alte ingrediente pui în sandwich-ul tău, diferitele frunze de salată le vor complimenta mereu prin gust și textură.

Ai văzut vreun sandwich bun fără salată?

Noi nu! Așa că iată câte ceva despre cele mai folosite frunze de salată, numai bune de sandwich-uri:

  • Rucola are un gust distinct, puternic, marcat de o aromă ușor amăruie și în același timp picantă. În funcție de cât de mari sunt frunzele de rucola, gustul pronunțat al acestora poate varia, iar dacă vrei să le echilibrezi aroma puternică, le poți combina cu alte soiuri de salată.
  • Spanacul crud are un gust dulceag, plăcut și aduce oricărui sandwich puțină prospețime. Lucrurile se schimbă atunci când tragem spanacul în tigaie câteva minute (da, îl putem folosi și așa într-un sandwich), căpătând un gust ușor înțepător.
  • Frunzele de salată Batavia au vârfurile dese și sunt crocante, adăugând o textură interesantă oricărui sandwich. Acestea au un gust echilibrat și plăcut.
  • Ridiccho, Frisée sau Endivia sunt plante înrudite cu varza, cu frunze de diverse culori – de la roșu, la verde-gălbui. Însă toate sunt recunoscute pentru un lucru – gustul aparte picant-amărui.

Concluzii

  • Regula de aur a unui sandwich reușit se regăsește tocmai în diversitatea ingredientelor sale. Când faci un sandwich, nu te sfiești niciodată să pui ce trebuie și cât trebuie. Iar frunzele de salată nu fac nici ele excepție de la această regulă!
  • Avem acces la un număr nelimitat de frunze de salată și combinații pe care să le includem în sandwich-uri. Trebuie doar să adaptezi în funcție de aromele preferate. Nu e greu, iar salata face mereu diferența!
Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin