Statul pe scaun atrofiază ăi mai frumoşi muşchi: cei fesieri :(

Trăim in secolul XXI și evoluția societății a dus către „legarea” omului de scaunul de la birou și, de parcă n-ar fi fost suficient, după muncă urcăm în mașină ca s-o luăm spre casă.

Pozitia șezut este foarte “tricky” și aduce, pe lângă problema mai sus menționată, și altele – unele dintre acestea ducând chiar la o posibila deteriorare a sănătății. Un exemplu: problema circulatorie! Circulația normală a sângelui este obstrucționată de menținerea poziției “L” între trunchi și coapse, limitând astfel circulația arterială la nivelul șoldului. Intervine, apoi, lipsa activării musculare (mers, alergat, urcat pe scări, etc.) ; Sunt mișcări care, oricât de mici și aparent nesemnificative ar fi, ajută la îmbunătățirea circulației arteriale și venoase, evitându-se, astfel, apariția varicelor!

Să revenim la problema noastră… fesierul, zis și Gluteus Maximus! Mușchiul care da forma pantalonilor, fustei, rochiei și blugilor … dar mai bine excludem blugii din conversație  Fesierul – așa o să-l numesc (ca să nu repet tot timpul numele latinesc) acționează în momentul extensiei și hiperextensiei trunchiului. Adică în momentul în care ducem piciorul din față la verticală, pe sol – și de acolo în spate – mai pe șleau, când mergem. Atunci când stăm mult pe scaun, creierul – cu a sa funcție de interpretare a stimulilor externi (stres) stimulează părțile contractate și inervate muscular mai mult decât pe cele relaxate! Și, cum fesierul nostru este întins și relaxat la maximum, în momentul șederii pe scaun nu-l deloc stimulăm. Ba chiar și atunci când primește acești stimuli (adică atunci când mergem) mulți dintre noi nu găsesc altceva mai bun de făcut decât pună fundul pe alt scaun – adică să urce în mașina!!

Ca să scurtăm povestea și să vă lăsăm să vă stimulați mușchii fesieri, țineți minte regula de aur: cu cât producem mai puțină extensie și hiperextensie din șold cu piciorul, cu atât ne apropiem fesierul de forma unei stafide!
Iar cu restul, rămâne cum am stabilit: Mâncați sănătos și mișcați-vă mult!

Cu drag,
Tibi

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin