Cum să-ți faci injecție de motivație la început de an? cu salată!

Fiecare nou început de an vine cu greutățile și obstacolele sale sau, mai precis, cu astenia specifică. Primele zile din ianuarie sunt cele în care îți planifici noul an și te-aventurezi în obiective care mai de care – săptămânile ce urmează sunt, însă, agonie. De la momentul în care îți dai seama că poate ai dăruit mai mult decât te ține buzunarul de sărbători și până la frigul de afară sau lipsa motivației, toate sunt motive pentru care ne simțim ceva mai nefericiți și fără vlagă.

Dar tu nu meriți asta. Așa că dă plapuma de pe tine și ieși până afara pentru o gură de aer proaspăt și ingrediente de-o salată de la cel mai apropiat magazin. Există „trucuri” prin care să îți recapeți puțin motivația și să-ți ridici starea de spirit, deci există speranță! Și, ai ghicit, unele trucuri se rezumă la o alimentație echilibrată, mai bogată-n de-ale naturii.

Ia-ți destulă vitamina D

Că tot vorbeam de alimentație, în perioada iernii, de exemplu, ne luăm poate mai puțină vitamina D decât am avea de fapt nevoie. Fie nu prea mai ieșim atât de mult afară, fie nu mâncăm atât de multe alimente care să ne asigure necesarul de vitamine.

Iar vitamina D este cu atât mai importantă pentru anxietatea de început de an, întrucât nenumărate studii au subliniat beneficiile sale asupra psihicului și îmbunătățirii stări de bine.

Desigur, ne luăm majoritatea cantității din această vitamină prin expunerea la soare. Dar ne putem baza în această perioadă și pe câte-o salată cu niște ouă, puțin somon sau alte tipuri de pește.

Nu uita de omega-3

De ce? Fiindcă și acesta ajută la menținerea unui psihic sănătos, dar și a inimii. Din fericire, acizii grași omega-3 se găsesc în multe alimente. Primul pe listă ar fi peștele, urmat de diverse semințe și nuci sau legumele cu frunze verzi. Toate pot fi ingrediente principale sau complementare într-o salată.

Ce-ai zice, spre exemplu, de o salată cu spanac sau Kale la bază, niște nuci sau semințe de dovleac și alte ingrediente preferate de tine, totul acompaniat de puțin pește? Dacă-ți sună bine, tocmai te-ai făcut cu o salată gustoasă și ceva omega-3 la pachet.

Fii atent la gustările fără fund

Iarna stai în casă mai mult, poate te plictisești mai repede, iar o gustare (sau două, trei, știi tu mai bine) este mereu acolo să-ți țină de urât, mai ales în zilele în care te gândești ce te așteaptă în - sau ce-ți pregătești pentru - noul an.

Poți înlocui sau acompania mâncărurile grele cu salate. Adică în loc să ronțăi la o gustare nesănătoasă, ronțăi la niște rucola proaspătă cu fasole, ton și on (spus și salată Niçoise), că tot vorbeam de vitamina D și omega-3.

Ține cont că alimentația, adică ce și cum mănânci, îți afectează și starea de spirit – desigur, împreună cu sportul, somnul și alte asemenea obiective specifice începutului de an. Dar pe astea le lăsăm pe mâna ta și avem încredere că vei începe anul cu mai multă încredere și hotărâre decât ai fi crezut!

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin