Povestea de dragoste dintre semințe și salată

Deși ușor contraintuitiv, semințele se înțeleg de minune cu ideea de salată și merg împreună ca unse – cu niște ulei de măsline și oțet balsamic, desigur. Și, de fapt, nu există salată care să nu meargă cu o lingură sau două de semințe. Nu doar că-ți suplimentezi salata cu o serie de nutrienți, dar adaugi și o textură diferită (și un mod inteligent de a-i surprinde pe cei care-ți mai gustă din când în când creațiile).

De ce să mai pui și semințe?

Semințele sunt cele care stau la baza unei viitoare plante, de acolo pornește de fapt viața și, astfel, e de înțeles că acestea încorporează o serie neprețuită de vitamine și minerale. În general, semințele sunt bogate în acizi grași omega-3 și omega-6, vitamina B1, iar diferitele soiuri de semințe conțin o mulțime de alte minerale, precum magneziu, zinc sau fosfor, și vitamine, cum ar fi vitamina E, cu precădere regăsită în semințele de floarea-soarelui, spre exemplu.

Ce semințe merg cu ce?

Dacă nu-ți poți imagina semințele în bolul de salată, află că fix acolo le e locul. Acestea adaugă nutrienți, textură și un gust deosebit salatelor, iar punându-le în salată le vei consuma și cantitatea potrivită – în funcție de mărimea salatei, două-trei linguri sunt mai mult decât de ajuns pentru o salată copioasă.

Ca punct de plecare, îți propunem mai jos câteva idei de moduri care mai de care mai îndrăznețe de a combina câteva dintre cele mai cunoscute semințe.

  • Floarea-soarelui – Începând cu regina semințelor, îți propunem două combinații proaspete și simple cu semințe de floarea-soarelui. În prima combini semințele cu avocado, salată Eisberg, și un dressing simplu cu ulei de măsline, oțet balsamic și usturoi. În a doua poți pune, pe lângă semințe, rucola, spănăcel, varză de Bruxelles tăiată în jumătate, ulei de floarea-soarelui, puțin muștar și zeamă de lămâie.
  • Dovleac – Semințele de dovleac vor crea probabil cea mai texturată și crocantă salată, datorită mărimii lor. Le poți pune pe lângă o salată cu spănăcel, morcov tăiat rondele subțiri, năut, zeamă de lime și ulei din semințe de dovleac. Alternativ, poți îndulci puțin atmosfera cu o salată din fetică, rodie, brânză feta, ulei de măsline și oțet balsamic; iar aici recomandăm să tragi puțin în tigaie semințele de dovleac.
  • In – Semințele de in pot complimenta discret un mix de salată cu endivia, frisée, radicchio, puțină ceapă verde, ridiche, un strop de zeamă de lămâie și parmezan ras. O altă idee este o garnitură făcută din rucola și morcov ras fâșii, cu un dressing de muștar, oțet balsamic, lămâie, usturoi, câteva vârfuri de pătrunjel și, nu în ultimul rând, semințele de in.
  • Cânepă – Știai oare că din semințele de cânepă poate ieși un tabbouleh reușit? Pui peste semințele de cânepă niște ceapă, usturoi, roșii cherry, pui – toate tăiate cubulețe – și frunze de rucola, pătrunjel și mentă, stropite cu lămâie și ulei de măsline. Poți să iei cu tine acest tabbouleh și pe canapea la film – merge de minune cu tortilla de porumb sau lipie. Dacă nu, mai ai o variantă: spanac și endivia, avocado felii, ceapă roșie, măsline verzi, oțet balsamic, turmeric și chimen. Ce zici?
  • Chia – Fii mai dulce cu o salată deosebită, poate chiar tropicală, cu semințe de chia și căpșuni. Nu-ți trebuie decât chia, fetică, fulgi de cocos, brânză de vaci sau chiar de capră și căpșuni; stropești cu oțet balsamic. Tot ușor fructată e și cea de-a doua rețetă cu chia. Îți trebuie câteva capete de broccoli, salată Eisberg, merișoare deshidratate, câteva cuburi de portocală, zeamă de lămâie și ulei de măsline.
  • Susan – Semințele de susan sunt perfecte într-o salată cu spanac, varză proaspătă, conopidă fiartă, mazăre și-un dressing din maioneză, oțet și sos de soia. Poți încerca susanul și cu salată endivia și frisée, pui tăiat cuburi, ceapă verde, morcov fâșii, frunze de coriandru și dressing din ulei de măsline, oțet balsamic, usturoi și ghimbir ras.
  • Mac – O salată care să-ți amintească de florile colorate ale macului pe un câmp verde este cea cu căpșuni sau cireșe (fără sâmburi, desigur), fetică, spănăcel, ceapă și dressing de smântână cu oțet și în care pui semințele de mac ca să legi totul.
  • Mei – Și din mei mai iese un delicios tabbouleh cu rucola, fetică, roșii, ceapă și castravete cuburi, lămâie, ulei de măsline, usturoi, pătrunjel și mentă. Dacă vrei totuși ceva diferit, combină niște vărzuțe de Bruxelles cu semințe de mei, rucola, ceapă roșie, cireșe sau merișoare deshidratate, ulei de măsline, oțet și busuioc.
  • Muguri de pin – I-am inclus și pe aceștia alături de semințe grație aromei deosebite și versatilității în salate. Noi îți propunem una cu somon, ceapă roșie, roșii, măsline verzi, ardei, ulei de măsline și oțet, plus pătrunjel și oregano (proaspăt sau uscat). Ceva mai simplă și mai ușoară este salata cu endivia, frisée, radicchio, ceapă verde, struguri, brânză feta și, desigur, mugurii de pin trași puțin în tigaie înainte.

Atenție, însă! Sarea, piperul și condimentele preferate se adaugă în toate rețete de mai sus. Să nu spui după că n-am menționat și asta. Iar dacă dressing-urile nu sunt punctul tău forte, află mai multe despre ele aici.

Acestea fiind spuse, spor la salată! Foarte complicat n-ar trebui să fie să faci o salată, iar acum că ai și câteva idei de cum să le mai diversifici și împrospătezi, ai toate șansele să dai pe spate pe oricine îți gustă salatele în perioada asta.

foto: pixabay

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin