Similitudinile dintre bucătăria ucraineană și cea românească

În perioada actuală și în viitor, solidaritatea și empatia sunt și ar trebui să rămână printre valorile principale care ne ghidează. Empatia începe în momentul în care îl înțelegi pe cel de lângă tine și încerci să îi faci ziua mai bună gătindu-i ceva pe gustul său. Dacă găzduiești și tu refugiați ucraineni în perioada asta sau te pregătești să o faci, însă nu știi ce să le pui pe masă, am prezentat deja câteva preparate tradiționale ucrainene în articolul de aici, sau câteva deserturi, aici.

Însă, și cu preparatele noastre tradiționale poți fi o gazdă la fel de bună. Până la urmă, bucătăria ucraineană și cea românească au mai multe lucruri în comun decât te-ai fi așteptat. De la ciorbe și zămuri, aperitive, feluri principale la deserturi sau produse de panificație, îți lăsăm mai jos câteva preparate ucrainene care se aseamănă în formă și aromă cu cele de la noi.

Zămuri

Zelenîi (Borș cu verdețuri)

Pe lângă borștul clasic ucrainean pe care ți l-am prezentat deja (cel preparat în mod tradițional cu sfeclă roșie), mai există și alte variațiuni ale preparatului. De exemplu, Zelenyj borșt (cunoscut și drept „borș verde”) este un alt tip de zeamă acră, preparată în principal din legume cu frunze verzi, cum este spanacul, urzicile și loboda. Probabil că deja îți sună cunoscut.

Acest preparat se pregătește fie doar cu legume, fie și cu jumătate de kilogram de carne, cartofi tăiați cuburi, ceapă, două mâini de verdețuri (urzici, lobodă, ce ai la îndemână). În plus față de cum servim noi această zeamă, Zelenyj borșt se servește cu ouă fierte și una-două linguri de smântână.

Aperitive

Salată Olivîie

Este o salată asemănătoare salatei de boeuf întâlnite la noi. Este un celebru aperitiv, preparat cu cartofi fierți, ou, castraveți murați și carne (pui sau porc). Toate ingredientele sunt tocate mărunt în cuburi și legate cu maioneză. Alternativ, salata poate varia și conține mazăre, morcovi sau ceapă.

Holodeț

Un aperitiv ucrainean popular este Holodeț, echivalentul răciturii noastre. Făcută din oase de porc fierte timp de câteva ore, sărate, condimentate cu ierburi și usturoi, această răcitură este preparată la multe ocazii.

Salo

Salo este un tip de carne afumată sau maturată, cu mai multă sau mai puțină grăsime. Carnea este tăiată în fâșii mari, condimentată bine cu frunze de dafin, cimbru și alte ierburi aromatice, boia, coriandru, piper și usturoi. Este un preparat arhicunoscut atât în Ucraina, cât și în multe alte țări est-europene, printre care și România, desigur, cu șunca afumată.

Feluri principale

Guliash

Derivat din gulașul unguresc, regăsit și la noi în țară, cu precădere în Ardeal, Guliash este un preparat făcut preponderent din cuburi sau fâșii de vită (opțional, cu bucăți mici de slănină) trase bine în tigaie și caramelizate împreună cu ceapă, usturoi, boia, cimbru și piper. Se lasă la fiert cu puțină apă pentru a frăgezi carnea și poate fi asezonată cu alte ierburi și condimente, în funcție de zonă.

Holubtsi

Acestea sunt echivalentul sarmalelor noastre în foi de varză (sau în foi de viță). Rulourile formate din varza murată sunt umplute cu carne, ceapă, usturoi, dar și ciuperci, orez, hrișcă sau mălai, în funcție de regiune.

Deserturi și produse de panificație

Mlyntsi

Mlyntsi sunt clătite subțiri, preparate cu ou, făină, lapte și unt. Pot fi servite atât sărate, umplute cu brânză, varză călită, ouă fierte, ciuperci și legume, cât și dulci, cu fructe, gem și smântână deasupra. Nalisniki sunt o formă a acestor clătite, umplute cu brânză și stafide sau merișoare.

Syrniki

Celebri în toată Europa de Est, papanașii poartă denumirea de Syrniki în bucătăria ucraineană. Sunt preparați similar cu cei de la noi, luând forma unor gogoși mici din aluat cu brânză și stafide, servite cu smântână, dulceață sau miere.

Kalaci și Korovai

Kalaci este un produs de panificație similar colacilor împletiți de la noi, întâlniți la nunți sau în alte obiceiuri tradiționale și religioase. Korovai este o altă denumire a colacilor folosiți în special la nunți, ornați într-un mod deosebit cu animale, detalii florale, astrale sau religioase realizate din aluat.

Paska

Paska este un preparat de panificație asemănător unei pâini sau care poate lua forma unei pâinici. Este un preparat servit cu ocazia Paștelui. Este simplu, dar plin de savoare, deseori preparat cu făină, ouă, lapte, unt și zahăr, cu o aromă puternică conferită de ingrediente aromate precum șofranul, stafidele sau alte fructe uscate. Aurie la exterior și pufoasă la interior, Paska este deopotrivă ornată cu simboluri făcute din aluat, unse cu ou și presărate cu semințe de mac, imediat ce e scoasă din cuptor.

Cultura gastronomică românească, precum și cele ale altor țări din regiune, este mai asemănătoare decât ne-am fi așteptat cu specificul bucătăriei ucrainene. Este un motiv în plus să fim alături și aproape de cei care acum au nevoie de noi și ne face să realizăm că ajutorul necondiționat, empatia și dragostea pentru tradițiile culinare sunt printre principalele atribute care ne unesc.

foto: pixabay

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin