Cea mai bună legumă-i porcu'...? În salată, poate! (I)

Au românii o vorbă de care ne tot lovim - „cea mai bună legumă-i porcu' ". În general, cei care ne comentează așa când postăm ceva mai prietenos cu vegetarienii încearcă să ne trolleze sau să ne irite - ei bine, nu, nu le iese. Și nouă ne place carnea de porc, ba chiar avem multe rețete cu diverse preparate de porc pe site. Nu i-am acordat însă o atenție specială - o facem acum.

Deschidem seria unor articole ce se adresează în speță gurmanzilor ce poftesc la carne de porc, dar care – sperăm noi - mai adaugă la masă și câteva frunze de salată. Că mno, silueta subțire cu salate se ține!

Prima pe listă este șunca - dar, mai întâi, nu sunteți curioși de când mâncăm noi porc și ce rase de carne există?

Porcul este al doilea animal îmblânzit de om, după câine și cu mult înaintea calului. În partea asta de lume a fost domesticit mai întâi, se pare, dintr-o specie de porc sălbatic din Munții Taurus în nordul Africii, în mileniul al IV-lea î.e.n., de către egipteni. De acolo, tot în Antichitate, creșterea porcului s-a răspândit în zona Munților Pirinei, Caucaz și Alpi. Mistrețul, alt strămoș al porcului domestic de azi, este „părintele” raselor mangaliță, Stocli și Bazna. Probabil că nici n-ați auzit de ultimele două - sunt rase pe cale de dispariție astăzi. Din încrucișarea acestora cu alte rase de importanță similară au rezultat alte două raswe acum celebre: Negru de Shei și Alb de Banat. Pe lista raselor de porci cu sânge pur românesc se adaugă și Porcul Alb de Rușețu, Porcul Negru de Strei și Băltărețul.

Dar hai să vedem cum stau lucrurile și în alte părți ale lumii – de exemplu în Asia, unele dintre primele rase porcine primitive au fost Porcul Chinezesc cu mască și Porcul Siamez (crescut de oameni de cca 5000 de ani). În Europa regăsim Porcul Celtic, Porcul Palatin și Porcul Stocli.

„Școli” de șuncă și câteva rețete de salată cu șuncă 

Șunca Praga – Amore mio! 

Șunca Praga sau șunca fiartă este una dintre multele specialități specifice gastronomiei - surpriză - italiene. De o culoare roz și cu o textură fragedă și umedă, șunca poate fi condimentată sau sărată cu mirodenii sau chiar trufe. Alături de un vin alb devine o adevărată delicatesă. Dacă o adăugăm într-o salată – cum este aceasta – deja vorbim de un megarăsfăț de gust și de arome. 

Șunca de casă

Se ia un mix de salată, puțină slăninuță și … (continuarea o găsiți aici).

Șuncă Pădurea Neagrpă – delicatesă pur germană

Zona Pădurea Neagră, situată în sud-vestul Germaniei, este recunoscută în gastronomie prin calitatea superioară a șuncii produse aici. O mai știți și pentru că de acolo vin printre cele mai bune beri germane și, desigur, pentru că de acolo izvorăște Dunărea. Procedeul tehnologic local de preparare a șuncii, vechi de sute de ani si transmis generasțional de producătorii locali, se întinde pe durata a cel puțin trei luni. Se începe cu șunca brută, sărată și condimentată de obicei cu piper, coriandru, usturoi, boabe de ienupăr și multe alte mirodenii, care este lăsată la macerat timp de două săptămâni. După îndepărtarea sării urmează alte două săptămâni de macerare, pentru ca mai apoi să intre, timp de mai multe săptămâni, într-un proces de afumare la rece, în fum de lemn de brad. La final șunca dobândește renumita sa culoare roșie dar și aroma bogată, provenită din afumare. Să vedem așadar o rețetă de salată cu această șuncă.

Feliem 2-3 roșii, cam 30 g de capere, câteva măsline și un castravete, pe care le amestecăm delicat cu 100 g de șuncă și frunzele de salată de rucola și spănăcel.

Curățăm 2 căței de usturoi și-i tocăm mărunt peste vinegreta formată din 3 linguri de ulei de măsline și 10 ml oțet balsamic, iar apoi completăm cu oregano, sare și piper după gust.

Jambonul – mândria Spaniei!

Această specialitate originară din Spania este considerată a fi cea mai bună șuncă dintre toate tipurile de șuncă europene. Jambonul se diferențiază prin textură, prin culoarea lui roșie intensă și prin gustul puternic. Procesul tehnologic nu este unul foarte complex, dar necesită timp: șunca este învelită în sare de mare și lăsată la afumat timp de 18 până la 24 de luni.

100 g Jamon Serrano
150 g cașcaval
1 legătură de ridichi
6 castraveciori muraţi

un plic de dressing ( recomandarea noastră este cel Oriental de la Tokaj)
Sare
Piper

Se spală ridichile, eventual se taie jumătăţi, apoi în rondele. Se scurg castraveţii, se taie rondele subţiri. Într-un bol se adaugă fâșiile de speck și cașcavalul, alături de rondelele de ridichi și de castraveți. Se adaugă dressingul și la final se potrivește de sare și piper.

Prosciutto di Parma

O șuncă condimentată, sărată cât trebuie, uscată la aer, apoi presată pentru a obține această textură fermă și densă, care se topește în gură. Șunca Parma nu este afumată și poate fi acompaniată de un vin alb și o brânză de tip pecorino sau de parmezan. Dar cel mai bine îi stă într-o salată…

8 cartofi roșii
o pungă de mix Italiano
1/2 cana amestec de ulei si otet
câteva măsline negre fără sâmburi
2-3 castraveți cornichon feliați
1/2 cană ceapă roșie, feliată subțire
1/4 cană ardei roșu tăiat felii subțiri
5 felii subțiri de Prosciutto di Parma
mult permazen ras

Spălați cartofii, îi fierbeți, iar apoi îi tăiați în felii. Într-un castron mare amestecați delicat uleiul și oțetul cu cartofii. Adăugați castravele, ceapa, ardeiul, Prosciutto și frunzele din mixul Italiano. La final completați din belșug cu parmezan ras.

Speck

Speck este o șuncă italiană care se aseamnănă cu Prosciutto – diferența constă prin faptul că Speck trece printr-un proces de afumare. În cele ce urmează, vă arătăm cum se face o salată care nu face compromisuri de la gustul carnivor și satisface și pofta de ceva proaspăt și savuros.

două mere cărnoase
80-100 g de șuncă speck
100 g de rucola
miez de nucă
un plic de dressing Oriental de la Tokaj

Merele se curăță de cotor și se taie în cuburi. Rucola se amestecă ușor cu sarea și cu uleiul de măsline. Toate ingredientele se adaugă într-o salatieră, alături de fâșiile de speck. La final, se presară puțin miez de nucă, se pune puțin din dressingul Oriental și se consumă cu poftă din plin!

Promitem să revenim și cu alte articole despre cum punem carnea de porc în salate.  Până data viitoare, bucurați-vă de mese hrănitoare!


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin