Mușcă din adevăratul fruct al cunoașterii! Cinci idei de salate cu mere

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

E greu să nu-ți placă! Simbol al celei dintâi tentații și faimos pentru rolul său în descoperirea gravitației, mărul este unul dintre cele mai apreciate și consumate fructe. Și asta încă de la începuturile lumii! La fel ca în Geneză, mărul este  și merită să fie - fructul dorit indiferent de sezon. Un motiv în plus să-l iubești este și faptul că, pe lângă toate formele minunate în care te poți bucura de mere – de la compoturi și nectar la cidru și pălincă – merele sunt niște ingrediente minunate în – ai ghicit  salate!

Dar, înainte de toate, niște fun facts.

  • Apple a făcut faimos mărul sau mărul l-a făcut faimos pe Apple? Steve Jobs a declarat în repetate rânduri că mărul este fructul său preferat; tocmai pentru ca oamenii să nu asocieze logo-ul cu o roșie, el a optat pentru un „măr mușcat”.
  • Merele fac parte din familia trandafirilor, alături de piersici, migdale și, desigur, trandafiri.
  • Merele sunt lipsite de grăsimi, nu conțin sodiu și ajută la reducerea colesterolului „rău”.
  • Pomilor le sunt necesari 4-5 ani pentru a produce primul fruct. Pentru asta, este nevoie de fotosinteza a 10-15 frunze. Cantitatea exactă depinde de tipul de măr, de mărimea frunzei și de câtă lumina primește arborele de la soare.  
  • Un măr mediu are în jur de 80-130 de calorii.
  • Există peste 7500 de soiuri de mere cultivate în lume. În România, cele mai întâlnite sunt: Ionatan, Golden Delicions, Gala, Elstar, Fuji, Prima, Florina, Domnești, Ardelean, Iodared, Mutsu, Topaz și Granny Smith.
  • Merele sunt bogate în fibre; două treimi dintre fibre și o bună parte din antioxidanți se găsesc în coajă.
  • Știai că merele conțin 25% apă?  Tocmai de aceea, când arunci un măr în apă, el va pluti. 
  • La temperatura camerei, merele se coc de până la 10 ori mai repede decât atunci când sunt refrigerate.
  • Merele conțin acid malic, o sustanță chimică utilizată în produsele de albire ale dinților, care ajută și la eliminarea petelor.
  • Pomologia este știința care se ocupă cu studiul speciilor și soiurilor de arbuști și a pomilor fructiferi și pomologul este specialistul din pomologie. Acest cuvânt provine din latinul pomum, adică „mere sau fruct”, iar sufixul -ologie, vine din grecescul -logos și înseamnă „știință”.


Uite și rețetele promise de salată în care poți adăuga mere.


Salată cu mere și conopidă. O combinație mai neobișnuită, dar foarte delicioasă. Ai nevoie de 250 de g de conopidă și 2 mere, pe care le razi fin pe răzătoarea mare, într-un castron. Apoi adaugi o mână de salată mixtă și 50 de g de alune sau nucă de cocos. Poți asezona salata cu un dressing. Pentru acesta, ai nevoie de 2 linguri de brânză de vaci, 1 linguriță de miere, 3 linguri smântână, 2 linguri de smântână acră și sare. Toate ingredientele se amestecă energic într-un castron mic până se omogenizează.


Salată cu mere și spanac. Hrănitoare, gustoasă și ideală pentru pierderea kilogramelor în plus. Iată de ce ingrediente ai nevoie:  1 măr mare tăiat în feliuțe,  o mână de spănăcel, ½ ceapă roșie, câteva migdale mărunțite, 2 linguri de brânză degresată, ½ linguriță miere, 2 lingurițe de muștar, 2 linguri de ulei de măsline, sare, piper, suc de lâmâie. Așază frunzele de spanac într-un bol, adaugă feliile de măr, ceapa, migdalele mărunțite și restul ingredientelor. Mai simplu de atât nici nu se putea.

Salată cu mere și pui. Știi probabil că mărul și puiul fac echipă bună – mai ales dacă-ți place puiul „pe sticlă” la cuptor, alături de care coci și mere. Noi vrem doar să-ți spunem cât de minunat este acest mix alături de o salată. Pune într-un bol feliile de măr tăiate și cubulețele de piept de pui. Apoi adaugă salata eisberg și câteva nuci mărunțite. Dacă preferi, poți face și un dressing din ulei de măsline, suc de lămâie, muștar Dijon și sare și piper, după gust.


Salată cu mere, broccoli și merișoare. În sfârșit…mere și merișoare! Această salată este recomandată după orice perioadă de excese culinare iar gustul ei este unul desăvârșit. Pentru început, separă o căpățână de broccoli în bucățele mici și opărește-o în apă cu sare. Opărește și câteva păstăi de fasole. Apoi, feliază un măr, adaugă câteva frunze de fetică și sfărâmă cam 3 linguri de brânză de vaci. Adaugă toate ingredientele într-un bol și presară peste acestea un dressing din merișoare, ulei de măsline, puțin mustar Dijon, suc de lămâie, sare și piper și…poftă bună!

Salată cu struguri și mere. Ce zici de o rețetă de salată delicatesă?  Ingredientele acestei rețete îți vor asigura necesarul de vitamine pentru întreaga zi. Ai nevoie de 2 căni de mere tăiate cubulețe, 1 cană de țelină tocată, 150 g spănăcel , ½ cană de nuci tocate și ½ cană de struguri fără sâmburi. Pune toate ingredientele într-un bol și bucură-te de gust!

foto: pixabay


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin