Cum fac polonezii salata de cartofi

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Sałatka ziemniaczana, sau salata de cartofi poloneză, este un fel de mâncare tradițional într-o țară în care cartofii ocupă un loc central în dieta națională. Această salată este populară în special în timpul sărbătorilor și la ocazii speciale, dar poate fi, de asemenea, un acompaniament comun al mâncărurilor de zi cu zi. În Polonia, există multe variante ale acestei salate, fiecare regiune și chiar fiecare familie având propria rețetă preferată. Cu toate acestea, ingredientele de bază rămân relativ constante: cartofi, legume proaspete și/sau murate, uneori carne sau pește, și un dressing cremos.

Cartofii au fost introduși în Europa în secolul al XVI-lea, dar au devenit o parte esențială a dietei poloneze abia în secolul al XIX-lea. De atunci, aceștia au jucat un rol vital în alimentația polonezilor, fiind apreciați pentru versatilitatea și valoarea lor nutritivă.

Rețeta

Deși există multe variante, iată o rețetă de bază pentru a prepara salata de cartofi poloneză:

Ingrediente:
1 kg de cartofi, fierți în coajă, răciți și tăiați în cuburi
3-4 ouă fierte, tăiate în cuburi
1 ceapă mică, tocată mărunt
2-3 castraveți murați, tocați mărunt
150 g de șuncă sau kielbasa (cârnați polonezi), tăiată în cuburi (opțional)
1 măr, curățat de coajă și tăiat în cuburi (opțional)
Sare și piper, după gust

Pentru dressing:
200 ml de maioneză sau un amestec de maioneză și smântână pentru un gust mai ușor
1-2 linguri de muștar
Sare și piper, după gust
Pătrunjel proaspăt tocat, pentru decor

Metoda de preparare:

Asigurați-vă că ouăle și cartofii au fiert, răciți și tăiați în cuburi. Tocați mărunt ceapa, castraveții murați și, dacă folosiți, șunca și mărul.

Într-un bol mare, combinați cartofii, ouăle, ceapa, castraveții murați, șunca și mărul. Asezonați cu sare și piper, după gust.

Într-un bol separat, amestecați maioneza cu muștarul. Adăugați sare și piper, după gust. Dacă dressingul este prea gros, puteți adăuga puțină apă sau zeamă de la castraveții murați pentru a-l subția.

Turnați dressingul peste amestecul de cartofi și legume. Amestecați ușor, asigurându-vă că toate ingredientele sunt bine acoperite cu dressing.

Lăsați salata să se răcească în frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire. Acest lucru permite aromelor să se îmbine mai bine. Înainte de servire, garnisiți cu pătrunjel proaspăt tocat.

Cosmin Dragomir
foto: dreamstimeLogo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin