Haluski slovac cu fetică
Slovacia este o țară din Europa Centrală a cărei gastronomie are elemente comune cu bucătăriile țărilor vecine- Polonia, Cehia, Austria și Ungaria.
Mâncărurile sunt în general consistente, cu multă grăsime animală, preparate însă după rețete tradiționale foarte bine conservate.
Preparatele fiecărei regiuni sunt variate și caracterizează zona geografică, astfel că la câmpie sunt des întâlnite mâncăruri condimentate și specialitățile din varză, în timp ce în zonele montane predomină brânzeturile de capră și alte produse lactate.
Bucătăria slovacă se concentrează asupra câtorva ingrediente de bază, cum ar fi carnea de porc și găină, produsele lactate, cartofii și varza. Un aspect interesant se referă la faptul că deseori fructele precum caisele, prunele, merele sau piersicile sunt servite alături de felul principal, drept garnitură.
În incursiunea noastră culinară am descoperit un preparat inedit – Haluski, mâncare cu specific slovac care la bază este formată dintr-un soi de găluști mici din cartof amestecate cu brânză sărată de oaie sau de capră, cu jumări și varză pe deasupra. ne-a plăcut atât de mult încât am considerat de cuviință că trebuie să vă dăm rețeta - interpretată desigur, în stilul nostru caracteristic.
- Timp de preparare – o oră
- Dificultate - scăzută
- Porții – opt
Ingrediente
- 200 g de bacon
- Un kg de cartofi
- 250 de g făină
- Două ouă
- Un plic praf de copt
- 100 g fetică, gama Garden
- 150 g brânză de capră sau de oaie
- o lingură de lapte
- o ceapă mică
- o varză mică
- 25 g de unt
- O legătură de mărar
- Sare, piper după gust
Mod de prepare
- Prăjiți baconul într-o tigaie până devine crocant (aproximativ 10 minute), transferați-l într-un recipient pe un pat de șervet din hârtie și lăsați la odihnit.
- Curățați și fierbeți cartofii, după răcire puneți-i într-un robot de bucătărie și mixați până când aceștia devin pastă, aproximatic două-trei minute (dacă nu aveți robot, puteți folosi un tel de bucătărie).
- Transferați apoi conțintutul într-un bol și amestecați cu făina, ouăle, praful de copt, lingura de lapte și sarea până obțineți un aluat lipicios.
- Umpleți o oală mare pe jumătate cu apă și sare când aceasta a început să fiarbă puneți linguri mari de aluat pe un tocător și folosiți un cuțit pentru a tăia aluatul în felii subțiri, pe măsură ce formați feliile le aruncați în apa clocotită.
- Lăsați să firabă la foc mediu până când plutesc, două până la trei minute. Le scoateți într-un astron și lăsați la răcit.
- Între timp căliți ceapa în unt peste care adăugați varza deja tocată, lăsați la foc mic timp de 30 de minute.
- După ce ați oprit focul adăugați peste varză fideluța fiartă, baconul și răzuiți brânză.
- Tocați fin mărarul și presărați pe deasupra.
- Transferați amestecul într-un alt recipient și după ce s-a răcit adăugați cu generozitate fetica, potriviți de sare și piper după gust.
Sfaturi și recomandări
- Puteți adăuga la final și câteva linguri de smântână grasă sau iaurt cremos.
- Dacă sunteți fani ceapă completați la final și cu o legătură de ceapă verde tocată fin.
- Îndrăznim să credem că șunculița ar da un gust mai bun compoziției decât baconul, dacă aveți jumări deja vă puteți numi norocoși.
- Puteți folosi la fel de bine și varză murată.