Patlıcan Salatası, salata de vinete turcească

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Patlıcan Salatası, cunoscută și ca salată de vinete în stil turcesc, este un exemplu clasic al bucătăriei din Anatolia și Rumelia, unde gusturile simple se transformă într-un festin de arome. Această salată este o prezentare a modului în care ingredientele tradiționale pot fi utilizate pentru a crea un fel de mâncare sofisticat și plin de gust.

Patlıcan Salatası are rădăcini adânci în istoria și cultura Turciei, unde vinetele sunt un ingredient de bază în multe preparate. În trecut, vinetele erau apreciate pentru versatilitatea lor și pentru capacitatea de a absorbi aromele cu care sunt combinate. În Imperiul Otoman, vinetele erau considerate o delicatesă și erau folosite într-o varietate de feluri de mâncare, de la aperitive la mâncăruri principale.

Salata de vinete în stil turcesc reprezintă o abordare rustică și simplă a acestui ingredient versatil, punând accent pe aroma naturală a vinetelor și pe combinațiile de arome.

Ingrediente:

Vinete coapte
Ardei copți (opțional)
Ulei de măsline
Usturoi
Lămâie
Pătrunjel verde
Sare și piper
Iaurt – opțional (dar preferat), pentru a adăuga o textură cremoasă și un gust răcoritor.

Procesul de preparare al Patlıcan Salatası este relativ simplu, dar necesită atenție pentru a maximiza aromele. Vinetele sunt coapte întregi, fie pe aragaz, fie în cuptor, deși preferabil e pe jar până când pielea se carbonizează și pulpa devine moale.

Odată coapte, vinetele sunt lăsate să se răcească, apoi se îndepărtează pielea și se toacă pulpa. Pulpa tocată este combinată cu usturoiul mărunțit, sucul de lămâie, uleiul de măsline, pătrunjelul tocat, sarea și piperul. Pentru și mai multă varietate de gust și textură, coaceși și ardei kapia odată cu vinetele și adăugați în salată. Pentru o variantă mai cremoasă, se adaugă și iaurt gras.

Cosmin Dragomir
foto: dreamstimeLogo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin