Rosolli - Salată finlandeză, cu ou și sfeclă roșie
Unde se agață-n cui harta bătrânului continent, Europa, se remarcă un spațiu geografic pe care-l cunoaștem sub denumirea de Finlanda. Cunoscută și ca Țara lui Moș Crăciun sau Țara celor 1000 de lacuri (deși în realitate sunt peste 180.000) patria preparatelor din pește (nu, nu e carnea de ren la putere) propune împătimiților gastronomici și nu numai, ingrediente proaspete și combinații jucăușe. La capitolul culinar Finlanda se mândrește atât cu preparate tradiționale – din pește, din cartofi (care sunt după pește, desigur, vedetă națională – asta după ce au dat la o parte din peisaj gulia), cât și cu interpretări moderne ale unor rețete mai vechi.
Știți că noi vrem să oferim mereu tot ce are gastronomia unei culturi mai bun, motiv pentru care astăzi vă prezentăm o salată-simbol a Finlandei, Rosolli – salată cu ou fiert și sfeclă roșie pe care finlandezii o mănâncă îndeosebi când e mare sărbătoare, dar ei nu știu că noi facem din orice zi o sărbătoare #simplyfresh!
- Timp de pregătire – 35 de minute
- Porții – 4-6
- Dificultate – Scăzută
Ingrediente pentru salată
- patru rădăcini medii de sfeclă roșie
- doi cartofi
- doi morcovi
- o ceapă
- patru ouă
- 100 g mix de salată verde
- un măr
- 2-3 castraveciori murați
Ingrediente pentru dressing
- Patru linguri de smântână
- 10 ml de oțet
- O linguriță de zahăr
- Sare, piper, după gust
- Ulei (de măsline, de floarea-soarelui, de care doriți)
Mod de preparare
- Se fierb sfeclele, cartofii și morcovii în recipiente separate. Se curăță de coajă și se taie cubulețe.
- Se pun la fiert ouăle timp de zece minute.
- Se spală ceapa și se toacă mărunt.
- Se supun aceluiași tratament și mărul și castraveciorii murați care se taie la aceeași dimensiune cu legumele fierte.
- Într-un bol special de vinegretă (orice bol poate să fie un bol special de vinegretă, contează cât e de mare doar atunci când ai vase multe de spălat) se amestecă ingredientele deloc secrete – smântâna, oțetul, lingurița de zahăr și uleiul până se omogenizează compoziția.
- Se curăță ouăle deja fierte și se taie în patru.
- Se ia un alt bol (cuprinzător de data aceasta) în care se varsă toate legumele, inclusiv salata verde (cât mai multă să fie, textura sa crocantă compensează textura moale a celorlalte ingrediente).
- Se adaugă sosul format peste legumele tocate, și se decorează salata cu feliile de ou fiert – bogăția de arome și culoare transformă salata într-un preparat de sărbătoare.
Sfaturi și recomandări
- Unele variante ale salatei Rosolli presupun includerea heringului marinat, precum și folosirea muștarului în loc de smântână.
- Puteți arunca liniștiți și câteva felii de bacon în salată, nu se supără nimeni.
- Să nu vă fie frică de sfeclă, chiar dacă nu se bucură de popularitatea pe care o merită, aceasta este o legumă foarte nutritivă și gustoasă. Acceptăm și sfeclă murată, dacă nu aveți proaspătă!