Rotkrautsalat: salată elvețiană de varză roșie, cu șuncă
Ghici ghicitoare ce-i - dacă ar exista un rai al ciocolatei cu lapte, aici ar fi! Elveția e, de altfel, țara unde se face cea mai bună Fondue (dacă nu știți ce e, căutați de îndată), e locul care a dat lumii brânzeturile Gruyère și Emmentaler, locul unde produsele locale sunt ridicate la rang de artă, iar lactatele sunt preparate după rețete elaborate.
Elveția, această inimă a Europei care îi încântă pe toți cei care îi trec granițele nu doar cu peisaje spectaculoase, orașe aranjate ca-n manual și printre cele mai ridicate standarde de viață (și prețuri...), ci și cu preparate seducătoare - exact așa cum este și Rotkrautsalat, o salată cu varză și șuncă pe care dacă o mâncați nu vă mai trebuie nimic.
Bucătăria națională elevețiană ne surprinde la capitolul „salate” cu diverse tipuri de combinații, specifice fiecărei regiuni a țării. Mai mult decât atât, elvețienii impresionează prin varietate, ingrediente sănătoase și hrănitoare și diversitate. Să amintim că și noi, Eisberg, deși producător român, avem ADN elvețian și know-how tot de-acolo.
Elvețienii au înțeles că salatele nu trebuie subestimate și că, atît timp cât sunt preparate cu ingredientele potrivite și dressinguri atent selecționate, salatele sunt nu doar un preparat apetisant, ci și un fel de mâncare complet.
Timp de preparare – 10 minute
Dificultate – Scăzută
Porții – două
Ingrediente
- 200 g Mix de salată Bucuria din Gama Time (am ales Bucuria pentru că are varză roșie și nu numai, dar puritanii pot, pur și simplu, să toace mărunt 300g de varză roșie)
- 100 g bacon
- o linguriță de zahăr
- două linguri de oțet
- două linguri de ulei de măsline
- sare, piper după gust
- chimen
- puțin vin roșu sau alb
Opțional, puteți adăuga roșii cherry tăiate în jumătate, poumb dulce din conservă (iar pentru vegetarieni, înlocuiți baconul cu fasole boabe ori năut fiert)
Mod de preparare
- Pentru că această salată e atât de simplu de făcut începeți cu ce e mai greu – dressingul. Se face ca oricare alt dressing – într-un bol se amestecă oțetul, uleiul de măsline, zahărul și vinul ales.
- Într-o tigaie încinsă prăjiți baconul până acesta devine crocant, iar imediat după ce ați oprit focul adăugați în tigaie dressingul – zahărul din acesta se va topi și compoziția se va carameliza.
- Răsturnați Bucuria într-un castron și adăugați baconul înmuiat în dressing, adăugați sare și piper și serviți la temperatura camerei.
Sfaturi și recomandări
- Am testat rețeta și cu mixul Dacia…un deliciu – noi vă dăm alternative, să nu avem reproșuri după aceea.
- Știți că noi nu ținem cont de diferențe culturale -bacon, șunculiță, friptura rămasă de aseară, puneți ce vă încântă papilele.
- De fel suntem cumpătați, de aceea am zis puțin vin, însă fiecare face cum știe și cum vrea, puținul meu e multul tău sau invers...