Salată Olivier sau Salată à la russe sau gustul suprem al iernilor reci

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Întinsă la nesfârșit pe două continente, Rusia este recunoscută în întreaga lume nu doar pentru mărime, ci și pentru bogăția culturală și culinară pe care le-a format de-a lungul timpului.

Cea mai mare țară din lume se bucură de o diversitate geografică naturală  și „găzduiește” o climă pe care mulți dintre noi nu am considera-o tocmai prietenoasă - prin urmare, geografia și clima locului sunt aspecte care au influențat profund gastronomia națională, Rusia fiind recunoscută pe scară internațională pentru preparatele sale consistente și îmbelșugate, dar și pentru tendințele tradiționale care încorporează alimente de bază – pește, pui, vânat, cereale, ciuperci, miere și multe fructe de pădure (nici nu-i de mirare, la ce păduri întinse are) pe de o parte, precum și pentru mâncărurile rafinate descoperite și exersate odată cu expansiunea teritorială din secolele trecute,  unde amintim tehnici de patiserie și de preparare a cărnurilor afumate.

Reținem că gastronomia rusească celebrează și se bucură de tot ce i-a oferit natura – de la ciuperci și fructe de pădure, până la variate cărnuri și preparate din acestea unde nu putem să nu amintim faimosul caviar negru care provine de la sturionii nelipsiți de pe mesele rusești.

Ca să nu mai lungim vorba (deși pentru noi e o plăcere să vorbim despre mâncare), ne concentrăm de fapt pe un preparat specific rusesc care a călătorit în lumea întreagă, de unde a adunat bucurie și aplauze – salata Olivier sau salata à la russe sau, cum ne place nouă să o denumim – gustul suprem al iernilor reci. Noi, românii, o mai cunoaștem și ca salata de boeuf fără carne - și, desigur, ca salată „de boeuf” de post, dacă scoți ouăle și folosești maioneză vegetală.

Numele salatei vine de la numele bucătarului belgian Lucien Olivier, care a preparat-o pentru prima dată în anul 1850, la restaurantul Ermitaj din Moscova. Salata Olivier a trecut de-a lungul vremii prin numeroase interpretări și adaptări, la început fiind un preparat care includea ingrediente dintre cele mai alese, ca mai târziu, din cauza penuriei alimentare, să permită înlocuirea legumelor rare cu orice legumă aveai la-ndemână. Astfel că, dacă alții și-au permis să o potrivească propriului gust și propriei condiții, noi de ce nu am face-o?

Timp de preparare – 45 de minute

Dificultate - Medie 

Porții - opt

Ingrediente 

  • patru morcovi
  • două rădăcini de pătrunjel
  • două rădăcini de păstârnac
  • o țelină mică
  • 100 g mazăre
  • 200 g Bolero Mix din Gama Time
  • 4 castraveți murați în saramură
  • patru ouă fierte tari
  • patru cartofi
  • sare
  • o lingură de muștar clasic
  • zeama de la o lămâie
  • maionează din patru ouă (două crude, două fierte)

Mod de preparare 

Ca în oricare alt proces culinar începeți cu ingredientele care necesită mai mult timp de pregătire. În cazul de față după ce v-ați asigurat că aveți toate ingredientele necesare, curățați și spălați rădăcinoasele și puneți-le la fiert, la foc rapid.

Puneți totodată și mazărea la fiert, dar în alt recipient – dacă folosiți mazăre lșa conservă, clătiți-o în mai multe ape și lăsați-o la scurs, repetați acest ultim proces și dacă aveți mazăre proaspătă.

Spălați cartofii și puneți-I la fiert cu tot cu coajă.

Tăiați castraveții murați în cubulețe mici și puneți-i la scurs într-o sită.

Cu toate legumele la fiert e timpul să vă dedicați atenția maionezei – faceți o maioneză bine închegată din două gălbenușuri crude, două gălbenușuri fierte, o lingură de muștar, zeama de la o lămâie și aproximativ 200 ml de ulei.

Între timp legumele se vor fi fiert și după ce au fost lăsate la scurs, respectiv răcit se taie cubulețe mici. După fierbere trec și cartofii prin același proces.

Transferați toate legumele mărunțite într-un bol mare care să vă permită omogenizarea acestora și adăugați apoi mazărea, castraveții și cele patru ouă fierte tăiate.

V-am zis că facem salata după chipul și asemănarea noastră astfel că vă recomandăm să adăugați în această etapă mixul Bolero - nu o să aveți doar o salată, ci o încununare de texturi diferite.

La final mângâiați toate ingredientele cu maioneza făcută anterior, adăugați sare după gust și amestecați până acestea se întrepătrund în compoziție.

 

Sfaturi și recomandări

  • Mulți consideră această salată un preparat potrivit pentru zile de sărbătoare, dar când a avut nevoie gustul bun de o ocazie specială ca să ne pătrundă-n farfurii și-n suflet?
  • Chiar dacă e un preparat migălos, trebuie să aveți răbdare pentru ca rezultatul final să fie delicios – nu treceți peste scurgerea legumelor întrucât zeama acestora alterează consistența salatei și nu vă doriți să mâncați această salată cu sos, așa-i?
  • Optați pentru cartofi roz – nu se sfărâmă la fierbere.
  • Acordați atenție procesului de fierbere al legumelor – acestea nu trebuie să fie nefierte, dar nici sfărâmicioase.
  • De maioneză ce să vă spunem – nu uitați pe care parte frecați la ea.

 

 


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin