Nu arunca mâncarea rămasă de la Paști! Iată cum să o transformi în salate gustoase!

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

 Se știe -  în România, Paștele este plin de obiceiuri gastronomice, nu toate bune. Iar un obicei pe care mulți îl au, și nu de ieri, de alalatăieri, e să facă MULT mai multă mâncare decât e nevoie pentru una-două mese festive. Să ridice mâna cine și-a golit frigiderul în Lunea Mare fără să fi aruncat ceva!

Scriem acest articol ca să te rugăm nici să nu o faci. Risipa alimentară în general este o pacoste pentru bugetul personal, pentru economie și societate în general (și pentru mediu, de altfel!). Iar mesajul principal pe care ți-l transmitem este să faci salate cu ce rămâne după Paști– mai ales friptura, ouăle și pâinea.

Argumentul e că a amesteca, în câteva rețete simple, ceea ce altfel ai arunca cu niște frunze proaspete de salată și un dressing nu doar că salvează alimentul, dar îi și împrospătează ori schimbă gustul și, în multe cazuri, e posibil să vrei ca la Paștele următor salata cu pricina să fie opțiunea principală pentru meniu.

De altfel, repetăm, deși e absolut banal – salata cu frunze proaspete n-ar trebui să lipsească de la nicio masă pascală, dacă nu pentru gust și prospețime, cel puțin ca să evitați dicarbocalmul de mai târziu.

Iată, pentru început, câteva sfaturi simple pentru a utiliza în mod eficient resursele alimentare.

Planifică din timp meniul și cumpărăturile. Stabilește ce feluri de mâncare vrei să pregătești și cât de multe porții ai nevoie pentru numărul de invitați de la masa de Paște. Fă-ți o listă cu ingredientele necesare și respect-o când mergi la magazin. Nu te lăsa ispitit de ofertele speciale sau de produsele pe care nu le folosești în mod obișnuit.

Păstrează corect alimentele în frigider sau congelator. După ce ai gătit, lasă mâncarea să se răcească puțin și apoi pune-o în recipiente etanșe sau în folie alimentară. Depozitează alimentele în frigider sau congelator, în funcție de perioada în care vrei să le consumi. Respectă termenele de valabilitate și nu lăsa mâncarea la temperatura camerei mai mult de două ore după preparare.

Valorifică resturile alimentare. Dacă ai rămas cu ouă, carne, brânză sau alte alimente, poți să le folosești pentru a prepara alte feluri de mâncare. De exemplu, poți face o omletă cu brânză și verdețuri, o supă cremă cu legume, un sandviș cu pateu de ficat sau - așa cum bine te așteptai - o salată cu carne și ouă fierte.


Iată și câteva rețete de salate (pentru 4 persoane).

Salată cu paste și friptură de curcan

Pentru această salată ai nevoie de:

- 250 g de paste integrale fierte
- 200 g de friptură de curcan tăiată cubulețe
- 100 g de brânză feta sfărâmată
- 50 g de măsline kalamata
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de oțet balsamic
- sare și piper după gust
- mix salată Italiano

Mod de preparare:

Într-un bol mare, amesteci pastele cu friptura de curcan, brânza feta și măslinele. Separat, într-un borcănel cu capac, agiți uleiul de măsline cu oțetul balsamic, sarea și piperul până se emulsionează. Torni apoi dressingul rezultat peste salată și amesteci bine. Presari frunzele de salată și servești salata rece sau la temperatura camerei.

Salată Eisberg cu ouă și cașcaval

Ingrediente:

- jumătate de pungă de salată Eisberg 
- 4 ouă fierte tari
- 150 g de cașcaval ras
- 2 linguri de maioneză
- 2 linguri de smântână
- sare și piper după gust
- pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare:

Într-un bol mare, amestecă salata Eisberg cu cașcavalul ras. Într-un bol mic, amestecă maioneza cu smântâna, sarea și piperul până obții un sos cremos. Toarnă sosul peste salată și cașcaval și amestecă bine. Apoi taie ouăle în sferturi și așează-le peste salată. Presară puțin pătrunjel tocat și…poftă poftă!

Salată cu miel și dressing Thousand Island

Ingrediente:

500g friptură de miel (dezosată și mărunțită sau tăiată cubulețe)
O pungă de mix Eisberg (Mixt Roman, Pikans, Chef Salad)
1 ceapă roșie tăiată julienne
1 roșie tăiată cuburi
1 castravete tăiat cuburi
1/2 ardei gras tăiat cuburi
100g brânză feta sfărâmată
1/4 cană semințe de dovleac prăjite
Sare și piper după gust
dressing Thousand Island la plic 

Într-un bol mare, amestecă frunzele de salată, ceapa roșie, roșia, castravetele și ardeiul gras. Adaugă carnea de miel și amestecă ușor. Presară brânza feta sfărâmată și semințele de dovleac prăjite deasupra salatei. Toarnă peste amestec dressingul și bucură-te în tihnă de gust.

Acestea sunt doar câteva idei de rețete pe care le poți face cu mâncarea rămasă de la Paște. Inutil să precizăm propriile tale combinații, folosind ingredientele pe care le ai la îndemână. Astfel, nu vei irosi mâncarea și vei avea parte de mese variate și gustoase.


foto: shutterstock


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin