Sildesalat, salata daneză de hering

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Salata de hering, sau "Sildesalat" în daneză, este un fel de mâncare tradițional în țările nordice, în special în Danemarca, unde heringul joacă un rol central în dieta și în cultura culinară. Această salată reflectă o tradiție veche de sute de ani, legată de pescuitul și conservarea heringului în Marea Nordului și în Marea Baltică. Herigul a fost o sursă esențială de proteină pentru popoarele nordice, iar metodele de conservare, cum ar fi saramura, afumarea și marinarea, au permis păstrarea peștelui pentru utilizare pe tot parcursul anului.

Salata de hering combină heringul conservat cu ingrediente precum cartofii, ceapa, mărul și adesea sfecla, creând un echilibru între dulce, sărat și acru.

În trecut, salata de hering era adesea servită în timpul sărbătorilor și la ocazii speciale, marcând sfârșitul iernii sau începutul primăverii. Astăzi, este un element comun în bufetele scandinave, cunoscute sub numele de "smorgasbord", și este savurată pe tot parcursul anului ca parte a mesei tradiționale.

Rețeta

Ingrediente:
400g hering marinat, scurs și tăiat în bucăți mici
2 cartofi mari, fierți, răciți și tăiați în cuburi
1 măr verde, curățat de coajă și tăiat în cuburi
1 ceapă roșie mică, tocată fin
100g sfeclă roșie fiartă, răcită și tăiată în cuburi (opțional)
2 linguri de mărar proaspăt tocat
Sare și piper negru, după gust

Pentru dressing:
3 linguri de smântână sau iaurt grecesc
1 lingură de muștar dulce
1-2 linguri de zahăr (ajustați în funcție de gust)
2 linguri de oțet (preferabil alb sau de mere)
Sare și piper, după gust

Preparare:
Într-un bol mare, combinați heringul tăiat, cartofii, mărul, ceapa roșie și sfecla roșie (dacă folosiți). Adăugați mărarul tocat și amestecați ușor.

Într-un bol separat, amestecați ingredientele pentru dressing: smântâna sau iaurtul, muștarul, zahărul, oțetul, sarea și piperul. Bateți până când dressingul devine omogen.

Turnați dressingul peste amestecul de hering și legume. Amestecați delicat până când toate ingredientele sunt bine acoperite de dressing. O variantă (vezi foto) e să aranjezi ingredientele separat și să folosești dressingul ca sos în care să întinzi ce prinzi în furculiță.

Asezonati cu sare și piper, după gust. Lăsați salata să se odihnească în frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire, pentru a permite aromelor să se îmbine.

Cosmin Dragomir
foto: dreamstimeLogo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin