Ovcharska, salata ciobanilor de la sud de Dunăre

Evaluarea dvs. a fost salvată!

Du hast schon eine Bewertung abgegeben!

Ovcharska - sau Salata Ciobanului - este un fel de mâncare tradițional în multe țări balcanice, cunoscută în special în Bulgaria. Este o variațiune a salatei bulgărești despre care am scris aici.  Această salată robustă și colorată este o reprezentare a bucătăriei balcanice, cu rădăcini în viața simplă, dar plină de gust a păstorilor din regiune.

Numele "Ovcharska" înseamnă literalmente "ciobănească", fiind asociat cu mâncarea simplă, dar sățioasă, a păstorilor. În vremurile trecute, ciobanii balcanici își petreceau zilele lungi îngrijind turmele de oi, având nevoie de mâncăruri care să fie nu doar hrănitoare, dar și ușor de preparat în condiții de câmp.

Salata Ovcharska reflectă această nevoie, fiind o salată consistentă, plină de proteine și arome, ce poate servi drept masă completă. De-a lungul timpului, această salată a devenit populară nu doar printre păstori, dar și în rândul populației urbane, fiind acum un element de bază în meniurile restaurantelor balcanice.

Ingrediente

Brânză feta – o componentă cheie, pentru cremozitate și salinitate
Cașcaval
Șuncă
Roșii
Castraveți
Ardei grași
Măsline
Ouă fierte
Ulei de măsline și oțet – pentru dressing.
Sare, piper și ierburi aromatice

Pentru a prepara Ovcharska ingredientele sunt tăiate în bucăți și amestecate într-un bol mare. Roșiile, castraveții, ardeii și șunca sunt de obicei tăiate cubulețe. Brânza feta și cașcavalul sunt tăiate în cuburi sau sfărâmate, în funcție de preferințe.

Ouăle fierte sunt tăiate în jumătăți sau sferturi și adăugate salatei. Măslinele sunt, de asemenea, un ingredient esențial, adăugând un gust unic și intens. Salata este asezonată cu ulei de măsline, oțet, sare, piper și ierburi aromatice, fiind apoi amestecată bine pentru a permite aromele să se combine.

Cosmin Dragomir
foto: dreamstimeLogo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin