Despre salate și sosuri, cu chef Jakob Hausmann

Madame de Frisée: Bună, Jakob! Îmi permiți, sper, să te tutui, sunt doar o frunză de salată și celulele mele nu prea se încurcă cu politețurile. O să încep, totuși, cu un „mulțumesc pentru că stai să-mi răspunzi la întrebări”, care e din toată inima mea cea verde! Prima mea întrebare e, oarecum, previzibilă: ție, personal, îți plac salatele?

Jakob Hausmann: Da, deoarece știu cât ești de bună pentru stomacul meu , ai grijă de mine și-mi dai multe vitamine de care trupul meu are nevoie!

Madame de Frisée: Multă lume care ne citește blogul se uită la salate ca la soluția-miracol pentru o dietă sănătoasă. Asta înseamnă că ar trebui să mâncăm doar salate ca să fim sănătoși…?

101 (1)

Jakob Hausmann: Nu doar salatele ne dau sănătate. Tu îmi dai, în primul rând, posibilitatea să te amestec cu alte ingrediente – în special de sezon – și astfel să-ți diversific prezența și importanța într-o gamă mai largă de produse culinare.

Madame de Frisée: Conduci de peste două decenii un restaurant de top din București. Povestește-ne puțin despre cum se vede cultura salatelor în preferințele gurmandului român.

Jakob Hausmann: Salatele nu sunt, în general, pe primul loc – în restaurant clienții vin să mănânce specialități, mai degrabă decât salate – însă noi avem grijă ca în restaurantul nostru să punem alături de tine și de prietenele tale diverse alte ingrediente și produse de sezon, iar astfel să creăm specialități de care mușteriii noștri știu să se bucure.

Madame de Frisée: Pentru că veni vorba despre restaurant și și preferințe – tu cum vezi locul și rolul salatelor în gastronomie – cea bucureșteană și nu numai? Sunt supraevaluate – dimpotrivă, sub-evaluate sau li se acordă importanța cuvenită…?

Jakob Hausmann: Sunt clar subevaluate, poate pentru că sunt considerate de către unele persoane doar „niște frunze”, ceea ce e o nedreptate. Nu sunt privite din start ca fiind o mâncare în sine, deși acompaniate de uleiuri, dressinguri, alte ingrediente vegetale, fructe, seminte , etc. fix asta sunt.

Madame de Frisée: Jakob, merci tare că ai stat de vorbă cu noi! La final, te rugăm – desigur, dacă ne poți spune asta – să ne împărtășești un secret personal: rețeta ta preferată de salată. Adică cea pe care o prepari tu, pentru tine, când chiar ai chef de o salată!

Jakob Hausmann: Când am chef de o salată încerc să cuprind alături de tine – sau de prietenele tale – toate gusturile: dulceag, amărui, acrișor sau iute. Fac asta adăugând boabe de struguri dulci, avocado sau semințe de dovleac ori de floarea soarelui, ca să îi dau o notă ușor amăruie, un pic de chilli sau de ghimbir ca să-i dau iuțeală sau pot chjiar pune și puțină brânză pentru asta; sau pot folosi muștarul în dressing, pentru că muștarul conține deja toate aceste gusturi, în plus e o baza oarte bună pentru un sos.

VIELEN DANK, JAKOB!

7

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin