12

SEPT.

Un pic și despre cartofii prăjiți
05

SEPT.

Ce se mânca pe la curțile domnești și regale românești

...sau despre cum unul dintre ultimii chefi ai Coroanei României a „tradus” meniurile tradiționale în cheie high-cuisine

29

AUG.

De ce rămânea flămând George Enescu la mesele regale

...o anecdotă cu protocoale și porumb fiert

22

AUG.

De ce a tăiat Deceneu viile dacilor?

Pentru unii șarlatan, pentru alții zeu pe pământ, Deceneu se află în spatele celebrei decizii a lui Burebista de a tăia viile.

14

AUG.

Pastrama pe care o iubesc new-yorkezii are origini românești

Cosmin Dragomir despre un street-food-vedetă din metropola americană, născut în România

30

IUL.

Cum a poftit Alexandru Lăpușneanu la pâinea de lux a sașilor

...sau cum au învățat strămoșii noștri să coacă pâine din grâu

25

IUL.

Regula de aur a băutorului de pălincă

Sfaturi esențiale dacă te trezești cu o pălincă de nerefuzat în față...

17

IUL.

Stridii și rapane. Care sunt “made in China”

Credeai că rapanele de la pescărie au fost aici dintotdeauna, nu...?

12

IUL.

Ce vinuri asezonăm la salatele Caesar și grecească?

ce vin alegi pentru salata ta? 

05

IUL.

Scurt dicționar gastronomic: metode de tăiere a legumelor
26

IUN.

Caragiale “înmormântat de viu” când și-a deschis cârciumă

I.L. Caragiale - geniu literar, dezastru antreprenorial. 

20

IUN.

Cum a fost inventat grogul, primul cocktail

Faptul că te poți face groggy din grog nu e doar o coincidență.

13

IUN.

Despre restaurantele “automat” din Bucureștiul interbelic
06

IUN.

Ce-a fost mai întâi, oul sau găina? Și alte „știați că”-uri cu mâncare
30

MAI

Papa bun într-un cartoon!

Ce mâncăruri preferă personajele din desenele animate clasice

22

MAI

Peste un sfert din meniul de la Hanu' lui Manuc însemna salate - pe vremea lui Cuza
15

MAI

Carnea terestră și leguma celestă

Despre carnea pământească și leguma cerească - o perspectivă găsită de Cosmin Dragomir

10

MAI

Să-l cunoaștem pe criticul gastronom Constantin Brâncuși

Brâncuși - sculptor de geniu și critic de mâncare exigent!

03

MAI

De când mâncăm brânză cu roșii?

Răspunsul scurt e „nu chiar dintotdeauna”, deși așa ni se pare...

19

APR.

Idei de dressing pentru salate. Două rețete din secolul XIX
12

APR.

O poveste cu salata Reginei Elisabeta și o sticlă de vin
08

APR.

Cum făceau clujenii salată în urmă acum trei secole

...cu pimpinelă și limba mielului, desigur! 

29

MAR.

Nu doar din grădina ursului - „salatele animalelor”

Ce salate „ale animalelor” mâncau - și mai mănâncă - românii

25

MAR.

Emil Brumaru despre salate și cărți

Regretatul poet ieșean iubea salatele cum iubea și cărțile.

17

MAR.

Salata, vedetă în arta contemporană. Câteva picturi de ne plouă-n gură!

Salatele sunt iubite și inspiră artă. Aici aveți dovada!

07

MAR.

Salata bulgărească e mai „proaspătă” istoric decât credeai

De când „salata bulgărească” e chiar salată bulgărească?

28

FEB.

Ce salate consumam pe la 1800

Românii iubesc salatele de cel puțin două veacuri și, probabil, că o fac de mult mai mult timp!

24

FEB.

Când dă vaca usturoi? Când îl papă pe-al ursului!

Vine sezonul de leurdă, nu-l ratați!

17

FEB.

Sex, salată și rock - fără roll - în Egiptul Antic

Salata, simbol al fertilității în antichitate

11

FEB.

Despre aditivul alimentar E175. Adică despre aur!

Atenție, acest articol conține aur. Curat! 

03

FEB.

Ce puseră vericii? „Susam” puseră - da' nu prea ieși

un pic despre tentativa de a cultiva susan în Oltenia, acum două veacuri

27

IAN.

Ulei de in cu “praf misterios”, strategia unui negustor din secolul al XIX-lea

...care praf făcea „miracole” și la preț, povestește Cosmin Dragomir de la Gastroart

27

IAN.

Când dau dracii-n salată...

Povestea ciulinilor comestibili, spusă de Cosmin Dragomir de la Gastroart

17

IAN.

Salate cu brânză și șampanie

... sau ce mâncăruri se falsificau în Bucureștii de odinioară

10

IAN.

Lângă mazăre și varză, niște salată, fratre!

Salata nu doar că se mânca pe vremea dacilor, dar era o delicatesă! 

03

IAN.

Cine își pune busuioc sub pernă visează salata preferată

Un pic despre busuioc. Un pic mai mult despre tradiții și superstiții. Cel mai mult - despre dragoste!

19

DEC.

Și voi faceți mujdeiul tot prin aglutinare... ? :)

...sau cum sosul nostru preferat la pește e un must! 

11

DEC.

De ce se pune un praf de mălai în apa pusă la fiert pentru mămăligă

un praf de mălai ca mecanism de control

03

DEC.

Legătura dintre sparanghel și „cât ai zice pește!”

gastronomul Cosmin Dragomir oferă o posibilă etimologie a expresiei: „Cât ai zice pește” ar putea proveni, de fapt, de la fiertul sparanghelului

06

NOV.

Cu o floare nu se face primăvară? Nu-i nimic. Ia un buchet și fă-l salată!

O rețetă de-un veac vechime, recuperată de gastronomul Cosmin Dragomir

06

NOV.

O scurtă istorie a salatelor la români

Cercetătorul în gastronomie Cosmin Dragomir a „săpat” după povestea neaoșă a salatelor.

Logo Facebook Logo Instagram