
13
IAN.
Ca fructele-n bucate. Rețete de odinioară cu fructe
În mod eronat, cei mai mulți români azi asociază fructele doar cu desertul. N-a fost mereu așa.

06
IAN.
Drumul lung al castravetelui spre cămările românești, via Bulgaria
*include rețeta clasică de tocană de castraveți murați

17
DEC.
Ce vinuri spumante se făceau pe vremuri în România
Am fost printre primii care u produs vinuri spumante, iar tradiția nobilă continuă și azi.

08
DEC.
De ce „țuica de prune” este un pleonasm. Etimologii ale distilatelor de la noi
Țuica e numai una. Răchiile-s mai multe!

08
DEC.
Lichiorul de ouă – băutura sărbătorilor de iarnă

18
NOV.
Sarmalele, o putere globală-n farfurie, din Argentina-n Lituania
Sub nume de la „copii înfășați” la „porumbei falși”, sarmalele sunt prezente în mai toate bucătăriile lumii.

18
NOV.
Ziua Națională a Sarmalelor în Suedia
Nu doar că suedezii au sarmale, dar le și sărbătoresc!

13
NOV.
Salată murată
Când am spus că salata merge cu orice, n-am glumit - iată că merge și oricum!

05
NOV.
10 sfaturi prețioase de la Sanda Marin
Dacă-ți place să gătești, de-aceste sfaturi să nu te ferești!

28
OCT.
Masacrul țuicii – bătălii celebre pentru care nu băgăm mâna în foc
Legendă sau fapt istoric, nu se întâmplă prea des ca țuica să doboare mii de oameni într-o noapte...

22
OCT.
Mituri culinare cu apă și sare
Cât contează și ce se întâmplă când pui sare în apa care fierbe...?

15
OCT.
Cea mai veche rețetă de pâine de pe la noi
Doamnelor și domnilor, rețeta de „Țipău cu țaic” e la un click distanță!

08
OCT.
Ce înseamnă produse protejate?
Ce înseamnă și cât de importante sunt însemnele DOP, DOC și IGP de pe etichetele produselor...?

01
OCT.
Salate interbelice pentru fripturi
Aici găsești nu o pipetă, ci o comoară de salate istorice românești!

25
SEPT.
Moșmoane, moși, moșcăieli și moșmondiri
Care-i legătura dintre moșmoane și „a te moșmondi”...?

25
SEPT.
Creveți ardelenești, rețete cu raci din secolele XVII și XIX
Mâncăm raci de secole - uite și cum îi pregăteam pe vremuri!

18
SEPT.
Cinci rețete de murături din Bucureștiul de dinainte de Cuza
Cum se puneau murăturile pe la 48!

10
SEPT.
Un fel de Nostradamus, dar pe mâncare
Cum se credea că vom mânca astăzi acum mai bine de un secol

04
SEPT.
In bule veritas - sau despre șampanie, frizzante, prosecco ori cava
dar nu despre obiceiurile culturale asociate, ci despre complicatul proces de fabricație!

27
AUG.
Bragă, salep, limonadă, mied și kvas

20
AUG.
O picătură din povestea borșului
Borșul moldovenesc are o istorie bogată.

13
AUG.
Istoria limonadei în trei rețete de la noi
Nu, limonada nu e doar apă, zahăr și zeamă de lămâie, și asta nu de ieri!

23
IUL.
Pepenele roșu, o istorie de 5000 de ani
Povestea de dragoste a oamenilor cu pepenele durează de cinci milenii

16
IUL.
Omnivori, vegetarieni, vegani și așa mai departe
o scurtă clasificare a tipurilor de coduri alimentare

09
IUL.
Ochiometria, sistem de măsură în rețetele vechi românești
despre aproximarea ingredientelor în bucătăria românească

02
IUL.
Joffre, omagiul dulce adus de Capșa celebrului mareșal francez
Tortul Joffre, o vedetă a cofetăriilor lumii, e născută la București!

25
IUN.
La plăcinte, cum era înainte!
Trei rețete de plăcinte care se studiau la școală în România interbelică!

18
IUN.
De ce și cum să deguști un vin
Să te bucuri de un vin bun începe de dinainte de a-l bea - cu degustatul. Iată cum!

04
IUN.
Moara lui Assan. Despre începuturile industriei panificației în București
Despre cum rezistența la schimbare s-a văzut și în pâinea bucureșteanului cea de toate zilele.

28
MAI
Zece sosuri folosite în bucătăria bucureșteană la 1850
Sosuri din București e când nu existau mici, nici Mitici!

21
MAI
Secretul salatei lui Păstorel

07
MAI
Cu ce ingrediente se gătea în Transilvania anilor 1700
În Transilvania diversitatea și abundența erau motive reale de „fală”, nu glumă!

30
APR.
Când a apărut paprica/boiaua
De unde avem boiaua de ardei și de ce o iubesc mult ardelenii

03
APR.
Despre puterea lui “proaspăt” în alimentație
Ce-nseamnă, de fapt, când spunem despre ceva că e „proaspăt”

27
MAR.
Scurtă istorie a siguranței alimentelor în România secolelor XIX și XX
Începuturile ideii de siguranță alimentară la români, povestite de jurnalistul Cosmin Dragomir.

05
MAR.
Garabet Ibrăileanu față în față cu caracatița – o poveste din 1933
...ori despre peripețiile unei caracatițe în Moldova!

27
FEB.
De mâncat, ce mai citim?
Scurte recenzii ale unor cărți despre gastronomie, recent apărute

20
FEB.
De ce găsim ghimbir în cea mai veche rețetă de sarmale românească
Despre istoria și evoluția gastronomiei europene de după epoca marilor călătorii - articol semnat de cercetătorul în gastronomie Cosmin Dragomir

06
FEB.
Mâncăruri cu spănăcel și cu alte verdețuri, așa cum se făceau în interbelic
Toate-s rețete pe care le poți încerca și tu, acasă!

30
IAN.
Cum se gătea sparanghelul pe timpul lui Brâncoveanu
rețetă brâncovenească cu sparanghel.

23
IAN.
Istoria Ciocolatei Zamfirescu, cel mai mare producător din Balcanii interbelici
Povestea celui mai prestigios producător de ciocolată din România

16
IAN.
Cea mai mare petrecere a tuturor timpurilor!
Romanii au avut de unde se inspira cu ospețele lor!

09
IAN.
Duelul bețivilor – moldoveni versus munteni, o poveste de pe la 1700
Care român îi bagă pe ceilalți sub masă...?

20
DEC.
Cea mai veche și cea mai opulentă rețetă de cozonaci

20
DEC.
Cine își pune azi busuioc sub pernă visează salata preferată!
Un pic despre busuioc și dragoste...

13
DEC.
Ce mai înseamnă a “aduce pâinea în casă”
„să pui pâinea pe masă” sau „a aduce pâine acasă” și-au schimbat semnificația de-a lungul istoriei moderne a românilor, argumentează Cosmin Dragomir

05
DEC.
Whisky 101 - câteva informații despre distilatul nr.1 al planetei

28
NOV.
Bullying-ul în gastronomie
Dacă tot nu ne place să fim ”mămăligari”, mai bine să ne facem „ciorbari”, scrie Cosmin Dragomir

14
NOV.
Șase salate “frumoși” din urmă cu două secole
Rețete tradiționale românești culese din prima carte de bucate apărută la București

07
NOV.
Cum fac sarmalele romii căldărari
Sarmaua e valoare universală, iar la romi are un secret aparte, povestește Cosmin Dragomir

31
OCT.
Etimologia în gastronomie: ce termeni am „exportat” noi către alte limbi
Brăndza, bryndza și-alte brânze din limbile slave su ajuns la ei de la noi.

24
OCT.
Lev Tolstoi și primul hotel din București
...în care aflăm ce-i plăcea marelui romancier rus pe malul Dâmboviței

17
OCT.
Câteva salate din Brașovul secolului XIX
Acest articol e savuros - limbă, rețete, ingrediente, tot!

10
OCT.
Un pic despre soiurile românești de viță-de-vie
Filoxera din secolul 19 a schimbat dramatic vinul pe care-l beau românii.

26
SEPT.
Fripturi românești cu indicație geografică: de Turda, de Zalău și Brașoveană
Știu ardelenii ce să facă doar cu niște porc și ceva condimente!

19
SEPT.
„Războiul” kürtőskalács-ului

12
SEPT.
Un pic și despre cartofii prăjiți

05
SEPT.
Ce se mânca pe la curțile domnești și regale românești
...sau despre cum unul dintre ultimii chefi ai Coroanei României a „tradus” meniurile tradiționale în cheie high-cuisine

29
AUG.
De ce rămânea flămând George Enescu la mesele regale
...o anecdotă cu protocoale și porumb fiert

22
AUG.
De ce a tăiat Deceneu viile dacilor?
Pentru unii șarlatan, pentru alții zeu pe pământ, Deceneu se află în spatele celebrei decizii a lui Burebista de a tăia viile.

14
AUG.
Pastrama pe care o iubesc new-yorkezii are origini românești
Cosmin Dragomir despre un street-food-vedetă din metropola americană, născut în România

30
IUL.
Cum a poftit Alexandru Lăpușneanu la pâinea de lux a sașilor
...sau cum au învățat strămoșii noștri să coacă pâine din grâu

25
IUL.
Regula de aur a băutorului de pălincă
Sfaturi esențiale dacă te trezești cu o pălincă de nerefuzat în față...

17
IUL.
Stridii și rapane. Care sunt “made in China”
Credeai că rapanele de la pescărie au fost aici dintotdeauna, nu...?

12
IUL.
Ce vinuri asezonăm la salatele Caesar și grecească?
ce vin alegi pentru salata ta?

05
IUL.
Scurt dicționar gastronomic: metode de tăiere a legumelor

26
IUN.
Caragiale “înmormântat de viu” când și-a deschis cârciumă
I.L. Caragiale - geniu literar, dezastru antreprenorial.

20
IUN.
Cum a fost inventat grogul, primul cocktail
Faptul că te poți face groggy din grog nu e doar o coincidență.

13
IUN.
Despre restaurantele “automat” din Bucureștiul interbelic

06
IUN.
Ce-a fost mai întâi, oul sau găina? Și alte „știați că”-uri cu mâncare

30
MAI
Papa bun într-un cartoon!
Ce mâncăruri preferă personajele din desenele animate clasice

22
MAI
Peste un sfert din meniul de la Hanu' lui Manuc însemna salate - pe vremea lui Cuza

15
MAI
Carnea terestră și leguma celestă
Despre carnea pământească și leguma cerească - o perspectivă găsită de Cosmin Dragomir

10
MAI
Să-l cunoaștem pe criticul gastronom Constantin Brâncuși
Brâncuși - sculptor de geniu și critic de mâncare exigent!

03
MAI
De când mâncăm brânză cu roșii?
Răspunsul scurt e „nu chiar dintotdeauna”, deși așa ni se pare...

19
APR.
Idei de dressing pentru salate. Două rețete din secolul XIX

12
APR.
O poveste cu salata Reginei Elisabeta și o sticlă de vin

08
APR.
Cum făceau clujenii salată în urmă acum trei secole
...cu pimpinelă și limba mielului, desigur!

29
MAR.
Nu doar din grădina ursului - „salatele animalelor”
Ce salate „ale animalelor” mâncau - și mai mănâncă - românii

25
MAR.
Emil Brumaru despre salate și cărți
Regretatul poet ieșean iubea salatele cum iubea și cărțile.

17
MAR.
Salata, vedetă în arta contemporană. Câteva picturi de ne plouă-n gură!
Salatele sunt iubite și inspiră artă. Aici aveți dovada!

07
MAR.
Salata bulgărească e mai „proaspătă” istoric decât credeai
De când „salata bulgărească” e chiar salată bulgărească?

28
FEB.
Ce salate consumam pe la 1800
Românii iubesc salatele de cel puțin două veacuri și, probabil, că o fac de mult mai mult timp!

24
FEB.
Când dă vaca usturoi? Când îl papă pe-al ursului!
Vine sezonul de leurdă, nu-l ratați!

17
FEB.
Sex, salată și rock - fără roll - în Egiptul Antic
Salata, simbol al fertilității în antichitate

11
FEB.
Despre aditivul alimentar E175. Adică despre aur!
Atenție, acest articol conține aur. Curat!

03
FEB.
Ce puseră vericii? „Susam” puseră - da' nu prea ieși
un pic despre tentativa de a cultiva susan în Oltenia, acum două veacuri

27
IAN.
Ulei de in cu “praf misterios”, strategia unui negustor din secolul al XIX-lea
...care praf făcea „miracole” și la preț, povestește Cosmin Dragomir de la Gastroart

27
IAN.
Când dau dracii-n salată...
Povestea ciulinilor comestibili, spusă de Cosmin Dragomir de la Gastroart

17
IAN.
Salate cu brânză și șampanie
... sau ce mâncăruri se falsificau în Bucureștii de odinioară

10
IAN.
Lângă mazăre și varză, niște salată, fratre!
Salata nu doar că se mânca pe vremea dacilor, dar era o delicatesă!

03
IAN.
Cine își pune busuioc sub pernă visează salata preferată
Un pic despre busuioc. Un pic mai mult despre tradiții și superstiții. Cel mai mult - despre dragoste!

19
DEC.
Și voi faceți mujdeiul tot prin aglutinare... ? :)
...sau cum sosul nostru preferat la pește e un must!

11
DEC.
De ce se pune un praf de mălai în apa pusă la fiert pentru mămăligă
un praf de mălai ca mecanism de control

03
DEC.
Legătura dintre sparanghel și „cât ai zice pește!”
gastronomul Cosmin Dragomir oferă o posibilă etimologie a expresiei: „Cât ai zice pește” ar putea proveni, de fapt, de la fiertul sparanghelului

06
NOV.
Cu o floare nu se face primăvară? Nu-i nimic. Ia un buchet și fă-l salată!
O rețetă de-un veac vechime, recuperată de gastronomul Cosmin Dragomir

06
NOV.
O scurtă istorie a salatelor la români
Cercetătorul în gastronomie Cosmin Dragomir a „săpat” după povestea neaoșă a salatelor.