15

SEPT.

O poveste cu maia și două rețete de drojdii de pâine de la 1841

Cum a apărut maiaua și cum se obțineau drojdii bune în Moldova sec. al XIX-lea

Aflați mai multe
08

SEPT.

Pavlova: istoria desertului și o rețetă de la Adriana Sohodoleanu

Faimoasa prăjitură Pavlova e revendicată și de Australia, și de Noua Zeelandă

Aflați mai multe
26

AUG.

Ce să mai facem din salată? Azi, un chutney indian

Încă un argument că cu frunzele #simplyfresh nu se face doar salată...!

Aflați mai multe
17

AUG.

Diferența dintre fasolea bătută și icrele de fasole

Vorbim de două rețete cu fasole diferite, iar aici e explicația.

Aflați mai multe
10

AUG.

Ca legumele-n dulcețuri!

Despre dulceața de ceapă, de ardei iute sau de castraveți murați!

Aflați mai multe
04

AUG.

Trei rețete vechi armenești din Transilvania

Bucătăria armenească are o istorie bogată în diversitatea Transilvaniei.

Aflați mai multe
29

IUL.

Salata de vinete: cu sau fără maioneză? Dar cu iaurt? Cu tahini? Cu legume? Cu ardei copt?

Salata de vinete e mult mai versatilă decât sunt mulți dintre noi dispuși să accepte. 

Aflați mai multe
21

IUL.

Un pic din istoria zacuștelor și a tocanelor tartinabile de legume

„Curatorul de zacuscă” este cartea de care nu știai că ai nevoie.

Aflați mai multe
14

IUL.

Posmagii de Brașov nu-s brașoave!

Povestea posmagilor brașoveni și o rețetă de la 1841

Aflați mai multe
06

IUL.

Povestea salamului de Sibiu, cu cal și cu Sinaia

Cel mai cel salam din România are origini controversate, deși vorbim de o istorie de doar un secol și-un pic.

Aflați mai multe
29

IUN.

Cârciumile și evaziunea - motivul pentru care Bucureștii de odinioară se tot lărgeau

Evaziunea fiscală a cârciumarilor bucureșteni de-acum 2-300 de ani a dus la extinderea ariei urbane a Capitalei

Aflați mai multe
24

IUN.

Cum era pâinea bucureșteană în secolele trecute

Încă de la finele sec. al XVII-lea, bucureștenii se bucurau de numeroase tipuri de pâine.

Aflați mai multe
15

IUN.

Povestea maghiarului care a făcut celebră bucătăria transilvană în America

Despre cartea care a făcut celebră bucătăria Transilvaniei peste ocean

Aflați mai multe
08

IUN.

Șaorma cu de toate, adică și cu istorie

Shawerma, döner kebap, taco al pastor, gyros... oricum le iubim pe toate! 

Aflați mai multe
02

IUN.

Povestea pandișpanului, zis și pâine de Spania

Un desert celebru, cu origini regale!

Aflați mai multe
26

MAI

Cu cireșele la pălincie

Fffff dulci și fffff distilabile în ceva tare (și bun) :)

Aflați mai multe
26

MAI

Mică istorie a furculiței pe la noi

Nu-i așa că și vouă vi se pare că s-a mâncat dintotdeauna cu furculița...?

Aflați mai multe
12

MAI

Limba dulce multă savoare-aduce!

Deși azi nu prea o mai consumăm, limba de vită - ori chiar cea de porc - are o istorie gastronomică bogată la noi.

Aflați mai multe
06

MAI

Icre - în fel și chip!

Poți face mult mai mult cu niște icre decât clasica salată!

Aflați mai multe
21

APR.

Ce se mănâncă la Cina cea de Taină în diferite culturi

Bucatele reprezentate în reprezentările cu „Cina cea de taină” din întreaga creștinătate diferă în funcție de gastronomia locală

Aflați mai multe
21

APR.

Pești delicioși din Marea Neagră, pe care îi consumăm mai rar

Câini, pisici și vulpi de mare, să-i tot punem pe masă. 

Aflați mai multe
15

APR.

Patru rețete vechi de cozonaci, de la Kogălniceanu la Sanda Marin

Cozonacul are o istorie bogată și la noi - iată câteva rețete de odinioară!

Aflați mai multe
08

APR.

Lapte de pasăre, lapte de bou și lapte de buhai: mâncăruri al căror nume ne contrariază

Avem câteva mâncăruri cu nume care ne fac să ridicăm din sprâncene

Aflați mai multe
08

APR.

Curatorul de zacuscă

Nebănuite sunt încercările gospodinelor, nenumărate sunt reușitele lor în materie de zacuscă! 

Aflați mai multe
18

MAR.

Peștele se iubește cu salata, dar ce ziceți de pește cu murături?

Oltenia, eterna Terra Nova, are o istorie de mâncat pește cu murături.

Aflați mai multe
18

MAR.

Arde-i niște ardei!

Bunul nostru prieten, ardeiul, te satură și te-ajută și cu sănătatea.

Aflați mai multe
11

MAR.

Mâncași praz, să n-ai necaz...?

Chiar nu trebuie să fii neapărat oltean ca să iubești prazul! 

Aflați mai multe
10

MAR.

Revoluția friganelelor

Din Roma antică la pâinea înmuiată și prăjită de la micul dejun, trecând prin „papara de oao” brâncovenească - povestea frigănelelor noastre de toate zilele.

Aflați mai multe
03

MAR.

Beneficii bine înrădăcinate în sfecla roșie

Sfecla roșie e printre cele mai gustoase și sănătoase rădăcinoase!

Aflați mai multe
03

MAR.

Ce salate mâncau nobilii transilvăneni în 1680

Nobilii din Transilvania aveau o noțiune - simplă, ce-i drept, pentru vremurile noastre - de ce înseamnă o salată.

Aflați mai multe
03

MAR.

Morcovul, prietenul tuturor

Pe cât de banal, pe atât de util, morcovul este aliatul tuturor pentru un regim de viață mai sănătos.

Aflați mai multe
24

FEB.

Nu cicoare, cicori: endivia și rudele sale

Vedeta amăruie a mixurilor noastre e rudă cu alte salate minunate!

Aflați mai multe
24

FEB.

Rețete din perioada comunistă cu parizer radioactiv

Despre relația bizară - și altădată toxică, la propriu! - a românilor cu parizerul.

Aflați mai multe
17

FEB.

O rețetă opulentă din interbelic: Salata Trancu-Iași cu vinete și caviar

...din care aflăm că icrele negre erau omniprezente în cârciumile bucureștene de acum un veac.

Aflați mai multe
11

FEB.

Ce minuni (mai) fac salatele din mixurile noastre

Salatele Romaine, Iceberg și Lollo Rosso sunt, de fapt, rude apropiate.

Aflați mai multe
04

FEB.

Uite adevăratele motive s-o faci varză!

Nu te întreba ce poți face tu pentru varză, ci ce poate varza face pentru tine! 

Aflați mai multe
04

FEB.

Primele noastre fabrici de paste făinoase și cum i-am depășit pe italieni

Am cam început cu stângul, dar la un moment dat făceam paste mai bune ca italienii! 

Aflați mai multe
29

IAN.

Fetica, salata regelui

Zisă și Valerianella, fetica este o delicată printre delicatese.

Aflați mai multe
28

IAN.

Cu ce se făceau salate pe vremea fanarioților

Acum aproape trei secole

Aflați mai multe
21

IAN.

Spănăcelul - cheia fericirii. Câteva lucruri despre frunza-super-aliment

Nu degeaba spănăcelul este considerat super-food!

Aflați mai multe
20

IAN.

Laptele de migdale, de la domnitori la țărani

Migdala - mulsă de la vlădică la opincă!

Aflați mai multe
13

IAN.

Afrodisiaca rucola, între Vergilius și Casanova. Ce minuni mai face vedeta salatelor

Da, rucola face mai mult decât să dea un gust minunat mâncărurilor...

Aflați mai multe
13

IAN.

Ca fructele-n bucate. Rețete de odinioară cu fructe

În mod eronat, cei mai mulți români azi asociază fructele doar cu desertul. N-a fost mereu așa.

Aflați mai multe
06

IAN.

Drumul lung al castravetelui spre cămările românești, via Bulgaria

*include rețeta clasică de tocană de castraveți murați

Aflați mai multe
17

DEC.

Ce vinuri spumante se făceau pe vremuri în România

Am fost printre primii care u produs vinuri spumante, iar tradiția nobilă continuă și azi.

Aflați mai multe
08

DEC.

De ce „țuica de prune” este un pleonasm. Etimologii ale distilatelor de la noi

Țuica e numai una. Răchiile-s mai multe! 

Aflați mai multe
08

DEC.

Lichiorul de ouă – băutura sărbătorilor de iarnă
Aflați mai multe
18

NOV.

Sarmalele, o putere globală-n farfurie, din Argentina-n Lituania

Sub nume de la „copii înfășați” la „porumbei falși”, sarmalele sunt prezente în mai toate bucătăriile lumii.

Aflați mai multe
18

NOV.

Ziua Națională a Sarmalelor în Suedia

Nu doar că suedezii au sarmale, dar le și sărbătoresc! 

Aflați mai multe
13

NOV.

Salată murată

Când am spus că salata merge cu orice, n-am glumit - iată că merge și oricum! 

Aflați mai multe
05

NOV.

10 sfaturi prețioase de la Sanda Marin

Dacă-ți place să gătești, de-aceste sfaturi să nu te ferești!

Aflați mai multe
28

OCT.

Masacrul țuicii – bătălii celebre pentru care nu băgăm mâna în foc

Legendă sau fapt istoric, nu se întâmplă prea des ca țuica să doboare mii de oameni într-o noapte...

Aflați mai multe
22

OCT.

Mituri culinare cu apă și sare

Cât contează și ce se întâmplă când pui sare în apa care fierbe...? 

Aflați mai multe
15

OCT.

Cea mai veche rețetă de pâine de pe la noi

Doamnelor și domnilor, rețeta de „Țipău cu țaic” e la un click distanță!

Aflați mai multe
08

OCT.

Ce înseamnă produse protejate?

Ce înseamnă și cât de importante sunt însemnele DOP, DOC și IGP de pe etichetele produselor...?

Aflați mai multe
01

OCT.

Salate interbelice pentru fripturi

Aici găsești nu o pipetă, ci o comoară de salate istorice românești! 

Aflați mai multe
25

SEPT.

Moșmoane, moși, moșcăieli și moșmondiri

Care-i legătura dintre moșmoane și „a te moșmondi”...?

Aflați mai multe
25

SEPT.

Creveți ardelenești, rețete cu raci din secolele XVII și XIX

Mâncăm raci de secole - uite și cum îi pregăteam pe vremuri! 

Aflați mai multe
18

SEPT.

Cinci rețete de murături din Bucureștiul de dinainte de Cuza

Cum se puneau murăturile pe la 48!

Aflați mai multe
10

SEPT.

Un fel de Nostradamus, dar pe mâncare

Cum se credea că vom mânca astăzi acum mai bine de un secol

Aflați mai multe
27

AUG.

Bragă, salep, limonadă, mied și kvas
Aflați mai multe
20

AUG.

O picătură din povestea borșului

Borșul moldovenesc are o istorie bogată.

Aflați mai multe
13

AUG.

Istoria limonadei în trei rețete de la noi

Nu, limonada nu e doar apă, zahăr și zeamă de lămâie, și asta nu de ieri!

Aflați mai multe
23

IUL.

Pepenele roșu, o istorie de 5000 de ani

Povestea de dragoste a oamenilor cu pepenele durează de cinci milenii

Aflați mai multe
09

IUL.

Ochiometria, sistem de măsură în rețetele vechi românești

despre aproximarea ingredientelor în bucătăria românească

Aflați mai multe
02

IUL.

Joffre, omagiul dulce adus de Capșa celebrului mareșal francez

Tortul Joffre, o vedetă a cofetăriilor lumii, e născută la București!

Aflați mai multe
25

IUN.

La plăcinte, cum era înainte!

Trei rețete de plăcinte care se studiau la școală în România interbelică!

Aflați mai multe
04

IUN.

Moara lui Assan. Despre începuturile industriei panificației în București

Despre cum rezistența la schimbare s-a văzut și în pâinea bucureșteanului cea de toate zilele.

Aflați mai multe
28

MAI

Zece sosuri folosite în bucătăria bucureșteană la 1850

Sosuri din București e când nu existau mici, nici Mitici!

Aflați mai multe
21

MAI

Secretul salatei lui Păstorel
Aflați mai multe
07

MAI

Cu ce ingrediente se gătea în Transilvania anilor 1700

În Transilvania diversitatea și abundența erau motive reale de „fală”, nu glumă!

Aflați mai multe
30

APR.

Când a apărut paprica/boiaua

De unde avem boiaua de ardei și de ce o iubesc mult ardelenii

Aflați mai multe
03

APR.

Despre puterea lui “proaspăt” în alimentație

Ce-nseamnă, de fapt, când spunem despre ceva că e „proaspăt”

Aflați mai multe
27

MAR.

Scurtă istorie a siguranței alimentelor în România secolelor XIX și XX

Începuturile ideii de siguranță alimentară la români, povestite de jurnalistul Cosmin Dragomir.

Aflați mai multe
05

MAR.

Garabet Ibrăileanu față în față cu caracatița – o poveste din 1933

...ori despre peripețiile unei caracatițe în Moldova!

Aflați mai multe
27

FEB.

De mâncat, ce mai citim?

Scurte recenzii ale unor cărți despre gastronomie, recent apărute

Aflați mai multe
20

FEB.

De ce găsim ghimbir în cea mai veche rețetă de sarmale românească

Despre istoria și evoluția gastronomiei europene de după epoca marilor călătorii - articol semnat de cercetătorul în gastronomie Cosmin Dragomir

Aflați mai multe
06

FEB.

Mâncăruri cu spănăcel și cu alte verdețuri, așa cum se făceau în interbelic

Toate-s rețete pe care le poți încerca și tu, acasă! 

Aflați mai multe
30

IAN.

Cum se gătea sparanghelul pe timpul lui Brâncoveanu

rețetă brâncovenească cu sparanghel. 

Aflați mai multe
23

IAN.

Istoria Ciocolatei Zamfirescu, cel mai mare producător din Balcanii interbelici

Povestea celui mai prestigios producător de ciocolată din România

Aflați mai multe
16

IAN.

Cea mai mare petrecere a tuturor timpurilor!

Romanii au avut de unde se inspira cu ospețele lor!

Aflați mai multe
09

IAN.

Duelul bețivilor – moldoveni versus munteni, o poveste de pe la 1700

Care român îi bagă pe ceilalți sub masă...? 

Aflați mai multe
20

DEC.

Cea mai veche și cea mai opulentă rețetă de cozonaci
Aflați mai multe
20

DEC.

Cine își pune azi busuioc sub pernă visează salata preferată!

Un pic despre busuioc și dragoste...

Aflați mai multe
13

DEC.

Ce mai înseamnă a “aduce pâinea în casă”

„să pui pâinea pe masă” sau „a aduce pâine acasă” și-au schimbat semnificația de-a lungul istoriei moderne a românilor, argumentează Cosmin Dragomir

Aflați mai multe
28

NOV.

Bullying-ul în gastronomie

Dacă tot nu ne place să fim ”mămăligari”, mai bine să ne facem „ciorbari”, scrie Cosmin Dragomir

Aflați mai multe
14

NOV.

Șase salate “frumoși” din urmă cu două secole

Rețete tradiționale românești culese din prima carte de bucate apărută la București

Aflați mai multe
07

NOV.

Cum fac sarmalele romii căldărari

Sarmaua e valoare universală, iar la romi are un secret aparte, povestește Cosmin Dragomir

Aflați mai multe
31

OCT.

Etimologia în gastronomie: ce termeni am „exportat” noi către alte limbi

Brăndza, bryndza și-alte brânze din limbile slave su ajuns la ei de la noi.

Aflați mai multe
24

OCT.

Lev Tolstoi și primul hotel din București

...în care aflăm ce-i plăcea marelui romancier rus pe malul Dâmboviței

Aflați mai multe
17

OCT.

Câteva salate din Brașovul secolului XIX

Acest articol e savuros - limbă, rețete, ingrediente, tot! 

Aflați mai multe
10

OCT.

Un pic despre soiurile românești de viță-de-vie

Filoxera din secolul 19 a schimbat dramatic vinul pe care-l beau românii.

Aflați mai multe
26

SEPT.

Fripturi românești cu indicație geografică: de Turda, de Zalău și Brașoveană

Știu ardelenii ce să facă doar cu niște porc și ceva condimente!

Aflați mai multe
19

SEPT.

„Războiul” kürtőskalács-ului
Aflați mai multe
12

SEPT.

Un pic și despre cartofii prăjiți
Aflați mai multe
05

SEPT.

Ce se mânca pe la curțile domnești și regale românești

...sau despre cum unul dintre ultimii chefi ai Coroanei României a „tradus” meniurile tradiționale în cheie high-cuisine

Aflați mai multe
29

AUG.

De ce rămânea flămând George Enescu la mesele regale

...o anecdotă cu protocoale și porumb fiert

Aflați mai multe
22

AUG.

De ce a tăiat Deceneu viile dacilor?

Pentru unii șarlatan, pentru alții zeu pe pământ, Deceneu se află în spatele celebrei decizii a lui Burebista de a tăia viile.

Aflați mai multe
14

AUG.

Pastrama pe care o iubesc new-yorkezii are origini românești

Cosmin Dragomir despre un street-food-vedetă din metropola americană, născut în România

Aflați mai multe
30

IUL.

Cum a poftit Alexandru Lăpușneanu la pâinea de lux a sașilor

...sau cum au învățat strămoșii noștri să coacă pâine din grâu

Aflați mai multe
17

IUL.

Stridii și rapane. Care sunt “made in China”

Credeai că rapanele de la pescărie au fost aici dintotdeauna, nu...?

Aflați mai multe
05

IUL.

Scurt dicționar gastronomic: metode de tăiere a legumelor

„Julienne”, nu Julien, da...? 

Aflați mai multe
26

IUN.

Caragiale “înmormântat de viu” când și-a deschis cârciumă

I.L. Caragiale - geniu literar, dezastru antreprenorial. 

Aflați mai multe
20

IUN.

Cum a fost inventat grogul, primul cocktail

Faptul că te poți face groggy din grog nu e doar o coincidență.

Aflați mai multe
13

IUN.

Despre restaurantele “automat” din Bucureștiul interbelic
Aflați mai multe
06

IUN.

Ce-a fost mai întâi, oul sau găina? Și alte „știați că”-uri cu mâncare
Aflați mai multe
30

MAI

Papa bun într-un cartoon!

Ce mâncăruri preferă personajele din desenele animate clasice

Aflați mai multe
22

MAI

Peste un sfert din meniul de la Hanu' lui Manuc însemna salate - pe vremea lui Cuza
Aflați mai multe
15

MAI

Carnea terestră și leguma celestă

Despre carnea pământească și leguma cerească - o perspectivă găsită de Cosmin Dragomir

Aflați mai multe
10

MAI

Să-l cunoaștem pe criticul gastronom Constantin Brâncuși

Brâncuși - sculptor de geniu și critic de mâncare exigent!

Aflați mai multe
03

MAI

De când mâncăm brânză cu roșii?

Răspunsul scurt e „nu chiar dintotdeauna”, deși așa ni se pare...

Aflați mai multe
19

APR.

Idei de dressing pentru salate. Două rețete din secolul XIX
Aflați mai multe
12

APR.

O poveste cu salata Reginei Elisabeta și o sticlă de vin
Aflați mai multe
08

APR.

Cum făceau clujenii salată în urmă acum trei secole

...cu pimpinelă și limba mielului, desigur! 

Aflați mai multe
29

MAR.

Nu doar din grădina ursului - „salatele animalelor”

Ce salate „ale animalelor” mâncau - și mai mănâncă - românii

Aflați mai multe
25

MAR.

Emil Brumaru despre salate și cărți

Regretatul poet ieșean iubea salatele cum iubea și cărțile.

Aflați mai multe
17

MAR.

Salata, vedetă în arta contemporană. Câteva picturi de ne plouă-n gură!

Salatele sunt iubite și inspiră artă. Aici aveți dovada!

Aflați mai multe
07

MAR.

Salata bulgărească e mai „proaspătă” istoric decât credeai

De când „salata bulgărească” e chiar salată bulgărească?

Aflați mai multe
28

FEB.

Ce salate consumam pe la 1800

Românii iubesc salatele de cel puțin două veacuri și, probabil, că o fac de mult mai mult timp!

Aflați mai multe
24

FEB.

Când dă vaca usturoi? Când îl papă pe-al ursului!

Vine sezonul de leurdă, nu-l ratați!

Aflați mai multe
17

FEB.

Sex, salată și rock - fără roll - în Egiptul Antic

Salata, simbol al fertilității în antichitate

Aflați mai multe
11

FEB.

Despre aditivul alimentar E175. Adică despre aur!

Atenție, acest articol conține aur. Curat! 

Aflați mai multe
03

FEB.

Ce puseră vericii? „Susam” puseră - da' nu prea ieși

un pic despre tentativa de a cultiva susan în Oltenia, acum două veacuri

Aflați mai multe
27

IAN.

Ulei de in cu “praf misterios”, strategia unui negustor din secolul al XIX-lea

...care praf făcea „miracole” și la preț, povestește Cosmin Dragomir de la Gastroart

Aflați mai multe
27

IAN.

Când dau dracii-n salată...

Povestea ciulinilor comestibili, spusă de Cosmin Dragomir de la Gastroart

Aflați mai multe
17

IAN.

Salate cu brânză și șampanie

... sau ce mâncăruri se falsificau în Bucureștii de odinioară

Aflați mai multe
10

IAN.

Lângă mazăre și varză, niște salată, fratre!

Salata nu doar că se mânca pe vremea dacilor, dar era o delicatesă! 

Aflați mai multe
03

IAN.

Cine își pune busuioc sub pernă visează salata preferată

Un pic despre busuioc. Un pic mai mult despre tradiții și superstiții. Cel mai mult - despre dragoste!

Aflați mai multe
19

DEC.

Și voi faceți mujdeiul tot prin aglutinare... ? :)

...sau cum sosul nostru preferat la pește e un must! 

Aflați mai multe
17

DEC.

Comunicat important de la Madame de Frisée

O pledoarie pentru moderație.

Aflați mai multe
17

DEC.

Madame de Frisée - File din jurnalul intim VIII

..în care madame se confesează legat de amorul ei secret.

Aflați mai multe
17

DEC.

Romanța bolului golit

Delirism salatomantic de G. Misticățeanu

Aflați mai multe
16

DEC.

Despre salate și sosuri, cu chef Jakob Hausmann

...interviu consemnat, desigur, de Madame de Frisée!

Aflați mai multe
16

DEC.

Delirism: „Am zărit salată”

Madame de Frisée îl inspiră pe marele poet Marinat Sărescu

Aflați mai multe
16

DEC.

Iarna prin bol

Delirism de Basilică Sălățescu

Aflați mai multe
16

DEC.

Mai am un singur bol

Delirism de Mâncai Eisberghescu

Aflați mai multe
16

DEC.

Madame de Frisée - File din jurnalul intim II

...în care Madame află cum se prelungește viața oamenilor. Nu și a salatelor...

Aflați mai multe
16

DEC.

Sănătoase sălățele

Delirism de Mâncai Eisberghescu

Aflați mai multe
16

DEC.

Madame de Frisée - File din jurnalul intim III
Aflați mai multe
16

DEC.

Eu nu stropşesc corola de salate-a lumii

Delirism de Luchian Blanca

Aflați mai multe
16

DEC.

Madame de Frisée - File din jurnalul intim IV

...în care Madame comemorează pe marele Caesar (nu ăla cu salata, dar tot pe-acolo).

Aflați mai multe
16

DEC.

Madame de Frisée - File din jurnalul intim V

...în care Madame e nedumerită de diferența dintre Radicchio și Ridiche

Aflați mai multe
16

DEC.

Salata e pe câmp!

O delirică mică de la Madame de Frisée

Aflați mai multe
16

DEC.

Trei motive pentru care să adori sandwich-urile

..dacă nu le iubeai deja, uite câteva motive.

Aflați mai multe
16

DEC.

Madame de Frisée - File din jurnalul intim VI

...în care Madame povestește o rețetă scandalos de bună!

Aflați mai multe
16

DEC.

Madame de Frisée - File din jurnalul intim VII

...în care Madame comentează academic despre salata-frunză versus salata-fel de mâncare

Aflați mai multe
16

DEC.

Cum să cucerești inima de anghinare într-o salată – sau mai multe

despre o legumă cu inimă bună.

Aflați mai multe
16

DEC.

Sălătița- Baladă aromată culeasă de Madame de Frisée

Delirism folcloric cules chiar de Madame de Frisée!

Aflați mai multe
12

DEC.

Friptura Wellington merge cu Lollo Mix

Madame de Frisée se ţine de porcării - și se mai și laudă cu asta!

Aflați mai multe
12

DEC.

Salata cu metafizică a lui Aristotel. O găsești la Halkidiki!

un experiment culinar și cultural ne e accesibil în vacanțele noastre din Grecia.

Aflați mai multe
11

DEC.

De ce se pune un praf de mălai în apa pusă la fiert pentru mămăligă

un praf de mălai ca mecanism de control

Aflați mai multe
11

DEC.

Madame de Frisée - File din jurnalul intim I

...în care Madame își consolează prietena, pe încăpățânata Warzowska.

Aflați mai multe
04

DEC.

Din înţelepciunea salatelor. Zicale şi proverbe

Din moși-strămoși, românul a fost frate cu codrul și cumătru cu salata.

Aflați mai multe
03

DEC.

Legătura dintre sparanghel și „cât ai zice pește!”

gastronomul Cosmin Dragomir oferă o posibilă etimologie a expresiei: „Cât ai zice pește” ar putea proveni, de fapt, de la fiertul sparanghelului

Aflați mai multe
01

DEC.

Despre Insomonie și cum se tratează aceasta

o boală teribilă și-a găsit leacul!

Aflați mai multe
30

NOV.

Mixul al treilea

de Mâncai Eisberghescu

Aflați mai multe
20

NOV.

Eu sunt Fetica, iar numele meu înseamnă „sănătate”. Pe bune!

Eu sunt Fetica a.k.a. Valeriana din Eisberg și m-aș bucura să ne cunoaștem.

Aflați mai multe
20

NOV.

Leoaică tânără, Endivia

Nici marele Nichita Stănescu nu i-ar fi rezistat...

Aflați mai multe
06

NOV.

Cu o floare nu se face primăvară? Nu-i nimic. Ia un buchet și fă-l salată!

O rețetă de-un veac vechime, recuperată de gastronomul Cosmin Dragomir

Aflați mai multe
06

NOV.

O scurtă istorie a salatelor la români

Cercetătorul în gastronomie Cosmin Dragomir a „săpat” după povestea neaoșă a salatelor.

Aflați mai multe
24

OCT.

Tonul cu colți ca de-argint

Când te ții de sălăție, prospețimea-i poezie. Se știe! 

Aflați mai multe
Logo Facebook Logo Instagram