
24
FEB.
Nu cicoare, cicori: endivia și rudele sale
Vedeta amăruie a mixurilor noastre e rudă cu alte salate minunate!

24
FEB.
Rețete din perioada comunistă cu parizer radioactiv
Despre relația bizară - și altădată toxică, la propriu! - a românilor cu parizerul.

17
FEB.
O rețetă opulentă din interbelic: Salata Trancu-Iași cu vinete și caviar
...din care aflăm că icrele negre erau omniprezente în cârciumile bucureștene de acum un veac.

11
FEB.
Ce minuni (mai) fac salatele din mixurile noastre
Salatele Romaine, Iceberg și Lollo Rosso sunt, de fapt, rude apropiate.

04
FEB.
Uite adevăratele motive s-o faci varză!
Nu te întreba ce poți face tu pentru varză, ci ce poate varza face pentru tine!

04
FEB.
Primele noastre fabrici de paste făinoase și cum i-am depășit pe italieni
Am cam început cu stângul, dar la un moment dat făceam paste mai bune ca italienii!

29
IAN.
Fetica, salata regelui
Zisă și Valerianella, fetica este o delicată printre delicatese.

28
IAN.
Cu ce se făceau salate pe vremea fanarioților
Acum aproape trei secole

21
IAN.
Spănăcelul - cheia fericirii. Câteva lucruri despre frunza-super-aliment
Nu degeaba spănăcelul este considerat super-food!

20
IAN.
Laptele de migdale, de la domnitori la țărani
Migdala - mulsă de la vlădică la opincă!

13
IAN.
Afrodisiaca rucola, între Vergilius și Casanova. Ce minuni mai face vedeta salatelor
Da, rucola face mai mult decât să dea un gust minunat mâncărurilor...

13
IAN.
Ca fructele-n bucate. Rețete de odinioară cu fructe
În mod eronat, cei mai mulți români azi asociază fructele doar cu desertul. N-a fost mereu așa.

06
IAN.
Drumul lung al castravetelui spre cămările românești, via Bulgaria
*include rețeta clasică de tocană de castraveți murați

17
DEC.
Ce vinuri spumante se făceau pe vremuri în România
Am fost printre primii care u produs vinuri spumante, iar tradiția nobilă continuă și azi.

08
DEC.
De ce „țuica de prune” este un pleonasm. Etimologii ale distilatelor de la noi
Țuica e numai una. Răchiile-s mai multe!

08
DEC.
Lichiorul de ouă – băutura sărbătorilor de iarnă

18
NOV.
Sarmalele, o putere globală-n farfurie, din Argentina-n Lituania
Sub nume de la „copii înfășați” la „porumbei falși”, sarmalele sunt prezente în mai toate bucătăriile lumii.

18
NOV.
Ziua Națională a Sarmalelor în Suedia
Nu doar că suedezii au sarmale, dar le și sărbătoresc!

13
NOV.
Salată murată
Când am spus că salata merge cu orice, n-am glumit - iată că merge și oricum!

05
NOV.
10 sfaturi prețioase de la Sanda Marin
Dacă-ți place să gătești, de-aceste sfaturi să nu te ferești!

28
OCT.
Masacrul țuicii – bătălii celebre pentru care nu băgăm mâna în foc
Legendă sau fapt istoric, nu se întâmplă prea des ca țuica să doboare mii de oameni într-o noapte...

22
OCT.
Mituri culinare cu apă și sare
Cât contează și ce se întâmplă când pui sare în apa care fierbe...?

15
OCT.
Cea mai veche rețetă de pâine de pe la noi
Doamnelor și domnilor, rețeta de „Țipău cu țaic” e la un click distanță!

08
OCT.
Ce înseamnă produse protejate?
Ce înseamnă și cât de importante sunt însemnele DOP, DOC și IGP de pe etichetele produselor...?

01
OCT.
Salate interbelice pentru fripturi
Aici găsești nu o pipetă, ci o comoară de salate istorice românești!

25
SEPT.
Moșmoane, moși, moșcăieli și moșmondiri
Care-i legătura dintre moșmoane și „a te moșmondi”...?

25
SEPT.
Creveți ardelenești, rețete cu raci din secolele XVII și XIX
Mâncăm raci de secole - uite și cum îi pregăteam pe vremuri!

18
SEPT.
Cinci rețete de murături din Bucureștiul de dinainte de Cuza
Cum se puneau murăturile pe la 48!

10
SEPT.
Un fel de Nostradamus, dar pe mâncare
Cum se credea că vom mânca astăzi acum mai bine de un secol

27
AUG.
Bragă, salep, limonadă, mied și kvas

20
AUG.
O picătură din povestea borșului
Borșul moldovenesc are o istorie bogată.

13
AUG.
Istoria limonadei în trei rețete de la noi
Nu, limonada nu e doar apă, zahăr și zeamă de lămâie, și asta nu de ieri!

23
IUL.
Pepenele roșu, o istorie de 5000 de ani
Povestea de dragoste a oamenilor cu pepenele durează de cinci milenii

09
IUL.
Ochiometria, sistem de măsură în rețetele vechi românești
despre aproximarea ingredientelor în bucătăria românească

02
IUL.
Joffre, omagiul dulce adus de Capșa celebrului mareșal francez
Tortul Joffre, o vedetă a cofetăriilor lumii, e născută la București!

25
IUN.
La plăcinte, cum era înainte!
Trei rețete de plăcinte care se studiau la școală în România interbelică!

04
IUN.
Moara lui Assan. Despre începuturile industriei panificației în București
Despre cum rezistența la schimbare s-a văzut și în pâinea bucureșteanului cea de toate zilele.

28
MAI
Zece sosuri folosite în bucătăria bucureșteană la 1850
Sosuri din București e când nu existau mici, nici Mitici!

21
MAI
Secretul salatei lui Păstorel

07
MAI
Cu ce ingrediente se gătea în Transilvania anilor 1700
În Transilvania diversitatea și abundența erau motive reale de „fală”, nu glumă!

30
APR.
Când a apărut paprica/boiaua
De unde avem boiaua de ardei și de ce o iubesc mult ardelenii

03
APR.
Despre puterea lui “proaspăt” în alimentație
Ce-nseamnă, de fapt, când spunem despre ceva că e „proaspăt”

27
MAR.
Scurtă istorie a siguranței alimentelor în România secolelor XIX și XX
Începuturile ideii de siguranță alimentară la români, povestite de jurnalistul Cosmin Dragomir.

05
MAR.
Garabet Ibrăileanu față în față cu caracatița – o poveste din 1933
...ori despre peripețiile unei caracatițe în Moldova!

27
FEB.
De mâncat, ce mai citim?
Scurte recenzii ale unor cărți despre gastronomie, recent apărute

20
FEB.
De ce găsim ghimbir în cea mai veche rețetă de sarmale românească
Despre istoria și evoluția gastronomiei europene de după epoca marilor călătorii - articol semnat de cercetătorul în gastronomie Cosmin Dragomir

06
FEB.
Mâncăruri cu spănăcel și cu alte verdețuri, așa cum se făceau în interbelic
Toate-s rețete pe care le poți încerca și tu, acasă!

30
IAN.
Cum se gătea sparanghelul pe timpul lui Brâncoveanu
rețetă brâncovenească cu sparanghel.

23
IAN.
Istoria Ciocolatei Zamfirescu, cel mai mare producător din Balcanii interbelici
Povestea celui mai prestigios producător de ciocolată din România

16
IAN.
Cea mai mare petrecere a tuturor timpurilor!
Romanii au avut de unde se inspira cu ospețele lor!

09
IAN.
Duelul bețivilor – moldoveni versus munteni, o poveste de pe la 1700
Care român îi bagă pe ceilalți sub masă...?

20
DEC.
Cea mai veche și cea mai opulentă rețetă de cozonaci

20
DEC.
Cine își pune azi busuioc sub pernă visează salata preferată!
Un pic despre busuioc și dragoste...

13
DEC.
Ce mai înseamnă a “aduce pâinea în casă”
„să pui pâinea pe masă” sau „a aduce pâine acasă” și-au schimbat semnificația de-a lungul istoriei moderne a românilor, argumentează Cosmin Dragomir

28
NOV.
Bullying-ul în gastronomie
Dacă tot nu ne place să fim ”mămăligari”, mai bine să ne facem „ciorbari”, scrie Cosmin Dragomir

14
NOV.
Șase salate “frumoși” din urmă cu două secole
Rețete tradiționale românești culese din prima carte de bucate apărută la București

07
NOV.
Cum fac sarmalele romii căldărari
Sarmaua e valoare universală, iar la romi are un secret aparte, povestește Cosmin Dragomir

31
OCT.
Etimologia în gastronomie: ce termeni am „exportat” noi către alte limbi
Brăndza, bryndza și-alte brânze din limbile slave su ajuns la ei de la noi.

24
OCT.
Lev Tolstoi și primul hotel din București
...în care aflăm ce-i plăcea marelui romancier rus pe malul Dâmboviței

17
OCT.
Câteva salate din Brașovul secolului XIX
Acest articol e savuros - limbă, rețete, ingrediente, tot!

10
OCT.
Un pic despre soiurile românești de viță-de-vie
Filoxera din secolul 19 a schimbat dramatic vinul pe care-l beau românii.

26
SEPT.
Fripturi românești cu indicație geografică: de Turda, de Zalău și Brașoveană
Știu ardelenii ce să facă doar cu niște porc și ceva condimente!

19
SEPT.
„Războiul” kürtőskalács-ului

12
SEPT.
Un pic și despre cartofii prăjiți

05
SEPT.
Ce se mânca pe la curțile domnești și regale românești
...sau despre cum unul dintre ultimii chefi ai Coroanei României a „tradus” meniurile tradiționale în cheie high-cuisine

29
AUG.
De ce rămânea flămând George Enescu la mesele regale
...o anecdotă cu protocoale și porumb fiert

22
AUG.
De ce a tăiat Deceneu viile dacilor?
Pentru unii șarlatan, pentru alții zeu pe pământ, Deceneu se află în spatele celebrei decizii a lui Burebista de a tăia viile.

14
AUG.
Pastrama pe care o iubesc new-yorkezii are origini românești
Cosmin Dragomir despre un street-food-vedetă din metropola americană, născut în România

30
IUL.
Cum a poftit Alexandru Lăpușneanu la pâinea de lux a sașilor
...sau cum au învățat strămoșii noștri să coacă pâine din grâu

17
IUL.
Stridii și rapane. Care sunt “made in China”
Credeai că rapanele de la pescărie au fost aici dintotdeauna, nu...?

05
IUL.
Scurt dicționar gastronomic: metode de tăiere a legumelor

26
IUN.
Caragiale “înmormântat de viu” când și-a deschis cârciumă
I.L. Caragiale - geniu literar, dezastru antreprenorial.

20
IUN.
Cum a fost inventat grogul, primul cocktail
Faptul că te poți face groggy din grog nu e doar o coincidență.

13
IUN.
Despre restaurantele “automat” din Bucureștiul interbelic

06
IUN.
Ce-a fost mai întâi, oul sau găina? Și alte „știați că”-uri cu mâncare

30
MAI
Papa bun într-un cartoon!
Ce mâncăruri preferă personajele din desenele animate clasice

22
MAI
Peste un sfert din meniul de la Hanu' lui Manuc însemna salate - pe vremea lui Cuza

15
MAI
Carnea terestră și leguma celestă
Despre carnea pământească și leguma cerească - o perspectivă găsită de Cosmin Dragomir

10
MAI
Să-l cunoaștem pe criticul gastronom Constantin Brâncuși
Brâncuși - sculptor de geniu și critic de mâncare exigent!

03
MAI
De când mâncăm brânză cu roșii?
Răspunsul scurt e „nu chiar dintotdeauna”, deși așa ni se pare...

19
APR.
Idei de dressing pentru salate. Două rețete din secolul XIX

12
APR.
O poveste cu salata Reginei Elisabeta și o sticlă de vin

08
APR.
Cum făceau clujenii salată în urmă acum trei secole
...cu pimpinelă și limba mielului, desigur!

29
MAR.
Nu doar din grădina ursului - „salatele animalelor”
Ce salate „ale animalelor” mâncau - și mai mănâncă - românii

25
MAR.
Emil Brumaru despre salate și cărți
Regretatul poet ieșean iubea salatele cum iubea și cărțile.

17
MAR.
Salata, vedetă în arta contemporană. Câteva picturi de ne plouă-n gură!
Salatele sunt iubite și inspiră artă. Aici aveți dovada!

07
MAR.
Salata bulgărească e mai „proaspătă” istoric decât credeai
De când „salata bulgărească” e chiar salată bulgărească?

28
FEB.
Ce salate consumam pe la 1800
Românii iubesc salatele de cel puțin două veacuri și, probabil, că o fac de mult mai mult timp!

24
FEB.
Când dă vaca usturoi? Când îl papă pe-al ursului!
Vine sezonul de leurdă, nu-l ratați!

17
FEB.
Sex, salată și rock - fără roll - în Egiptul Antic
Salata, simbol al fertilității în antichitate

11
FEB.
Despre aditivul alimentar E175. Adică despre aur!
Atenție, acest articol conține aur. Curat!

03
FEB.
Ce puseră vericii? „Susam” puseră - da' nu prea ieși
un pic despre tentativa de a cultiva susan în Oltenia, acum două veacuri

27
IAN.
Ulei de in cu “praf misterios”, strategia unui negustor din secolul al XIX-lea
...care praf făcea „miracole” și la preț, povestește Cosmin Dragomir de la Gastroart

27
IAN.
Când dau dracii-n salată...
Povestea ciulinilor comestibili, spusă de Cosmin Dragomir de la Gastroart

17
IAN.
Salate cu brânză și șampanie
... sau ce mâncăruri se falsificau în Bucureștii de odinioară

10
IAN.
Lângă mazăre și varză, niște salată, fratre!
Salata nu doar că se mânca pe vremea dacilor, dar era o delicatesă!

03
IAN.
Cine își pune busuioc sub pernă visează salata preferată
Un pic despre busuioc. Un pic mai mult despre tradiții și superstiții. Cel mai mult - despre dragoste!

19
DEC.
Și voi faceți mujdeiul tot prin aglutinare... ? :)
...sau cum sosul nostru preferat la pește e un must!

17
DEC.
Comunicat important de la Madame de Frisée
O pledoarie pentru moderație.

17
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim VIII
..în care madame se confesează legat de amorul ei secret.

17
DEC.
Romanța bolului golit
Delirism salatomantic de G. Misticățeanu

16
DEC.
Despre salate și sosuri, cu chef Jakob Hausmann
...interviu consemnat, desigur, de Madame de Frisée!

16
DEC.
Delirism: „Am zărit salată”
Madame de Frisée îl inspiră pe marele poet Marinat Sărescu

16
DEC.
Iarna prin bol
Delirism de Basilică Sălățescu

16
DEC.
Mai am un singur bol
Delirism de Mâncai Eisberghescu

16
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim II
...în care Madame află cum se prelungește viața oamenilor. Nu și a salatelor...

16
DEC.
Sănătoase sălățele
Delirism de Mâncai Eisberghescu

16
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim III

16
DEC.
Eu nu stropşesc corola de salate-a lumii
Delirism de Luchian Blanca

16
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim IV
...în care Madame comemorează pe marele Caesar (nu ăla cu salata, dar tot pe-acolo).

16
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim V
...în care Madame e nedumerită de diferența dintre Radicchio și Ridiche

16
DEC.
Salata e pe câmp!
O delirică mică de la Madame de Frisée

16
DEC.
Trei motive pentru care să adori sandwich-urile
..dacă nu le iubeai deja, uite câteva motive.

16
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim VI
...în care Madame povestește o rețetă scandalos de bună!

16
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim VII
...în care Madame comentează academic despre salata-frunză versus salata-fel de mâncare

16
DEC.
Cum să cucerești inima de anghinare într-o salată – sau mai multe
despre o legumă cu inimă bună.

16
DEC.
Sălătița- Baladă aromată culeasă de Madame de Frisée
Delirism folcloric cules chiar de Madame de Frisée!

12
DEC.
Friptura Wellington merge cu Lollo Mix
Madame de Frisée se ţine de porcării - și se mai și laudă cu asta!

12
DEC.
Salata cu metafizică a lui Aristotel. O găsești la Halkidiki!
un experiment culinar și cultural ne e accesibil în vacanțele noastre din Grecia.

11
DEC.
De ce se pune un praf de mălai în apa pusă la fiert pentru mămăligă
un praf de mălai ca mecanism de control

11
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim I
...în care Madame își consolează prietena, pe încăpățânata Warzowska.

04
DEC.
Din înţelepciunea salatelor. Zicale şi proverbe
Din moși-strămoși, românul a fost frate cu codrul și cumătru cu salata.

03
DEC.
Legătura dintre sparanghel și „cât ai zice pește!”
gastronomul Cosmin Dragomir oferă o posibilă etimologie a expresiei: „Cât ai zice pește” ar putea proveni, de fapt, de la fiertul sparanghelului

01
DEC.
Despre Insomonie și cum se tratează aceasta
o boală teribilă și-a găsit leacul!

30
NOV.
Mixul al treilea
de Mâncai Eisberghescu

20
NOV.
Eu sunt Fetica, iar numele meu înseamnă „sănătate”. Pe bune!
Eu sunt Fetica a.k.a. Valeriana din Eisberg și m-aș bucura să ne cunoaștem.

20
NOV.
Leoaică tânără, Endivia
Nici marele Nichita Stănescu nu i-ar fi rezistat...

06
NOV.
Cu o floare nu se face primăvară? Nu-i nimic. Ia un buchet și fă-l salată!
O rețetă de-un veac vechime, recuperată de gastronomul Cosmin Dragomir

06
NOV.
O scurtă istorie a salatelor la români
Cercetătorul în gastronomie Cosmin Dragomir a „săpat” după povestea neaoșă a salatelor.

24
OCT.
Tonul cu colți ca de-argint
Când te ții de sălăție, prospețimea-i poezie. Se știe!